Sydafrikas vinregioner

Sydafrika är ett spännande land för den vinintresserade. Här produceras viner av riktigt hög kvalitet som speglar Sydafrikas mångfacetterade historia och smakpalett. Från de soliga sluttningarna i Stellenbosch till de historiska odlingarna i Franschhoek och Paarls världsberömda gårdar – varje plats har sin egen unika charm. 

Vi går igenom Sydafrikas blomstrande vinregioner – en smak av Sydafrikas vin. 

Sydafrikas vinområden

Om man är vinintresserad finns det många områden i Sydafrika som är väl värda ett besök – särskilt vingårdarna i Western Cape (Västra Kapprovinsen) är populära bland turister. Här hittar vi bland annat vindistrikten Stellenbosch, Franschhoek och Paarl. Gårdarna i området känns igen på sin karakteristiska kolonialstil som genomsyrar stora delar av Sydafrikas vindistrikt.

De allra flesta vingårdar erbjuder vinprovningar och guidade turer. Det finns även många vinbarer där man i lugn och ro kan slå sig ner och prova viner från flera olika vinområden och gårdar samtidigt. 

Vill man besöka en vingård går det ofta bra att dyka upp drop-in, men man kan även boka en tid i förväg för att vara säker på att få en plats när man dyker upp. 

Snabbfakta om Sydafrikas viner

  • Klimat: Medelhavsklimat
  • Blå vindruvor: Cabernet sauvignon, syrah, pinotage och merlot
  • Gröna vindruvor: Chenin blanc, colombard, sauvignon blanc och chardonnay

Läs mer om viner från Sydafrika här

Vinkällare i Ernie Els

Den världskända vinkällaren i Ernie Els

Stellenbosch

Stellenbosch är en av Sydafrikas mest välkända vinregioner. Bara 30 minuter från Kapstaden sträcker detta bildsköna vinområde ut sig. Här finns omkring 200 vingårdar – alla med sin egen unika charm. Några av de mest välbesökta är Bergkelder, Meerlust, Hidden Valley, Guardian Peak och Ernie Els

Res till Stellenbosch

Om man befinner sig runt Kapstaden är ett besök till Stellenbosch ett måste. Man kan ta en dagstur och besöka flera av områdets vingårdar under samma dag. Det finns både stora turistanpassade gårdar och lite mindre gårdar med pittoresk charm. Man kan boka en vintur – då får man skjuts tillsammans med andra turister till ett par utvalda vingårdar. Man kan även hyra en bil och ta sig runt till vingårdarna själv – men då behöver man förstås en nykter förare. Ett annat alternativ är att boka en natt på ett mysigt hotell i området. Vi tipsar om boenden i regionen lite längre ner. 

Kända viner från Stellenbosch är röda bordeauxinspirerande viner, sauvignon blanc och chardonnay.

Matstaden Stellenbosch

Förutom vinet är området känt för sitt universitet och sitt studentliv. Hit flyttar unga vuxna från andra delar av landet, och världen, för att studera och uppleva kulturen. Matkulturen är särskilt uppskattad. Här finns någras Sydafrikas bästa restauranger – där menyn såklart kompletteras av lokala viner. 

Boende i Stellenbosch

Hitta ditt boende när du besöker Stellenbosch.

  • Hotel Krige – Omtyckt hotell i närheten av centrala Stellenbosch med närhet till alla områdets sevärdheter.  Här finns alla bekvämligheter och frukost ingår. 
  • Spier Hotel and Wine Farm – Mitt i vinregionen hittar vi detta moderna och bekväma hotell. Här finns pool, spa och vinprovning direkt på hotellet.

Franschhoek

En av de äldsta vinregionerna i Sydafrika hittas i Franschhoek. Franschhoek grundades av franska hugenotter som tog med sig sin kunskap om vin och vinodling till regionen. Många gårdar bär namn efter franska orter för att hylla regionens historia. 

Områdets vingårdar sträcker ut sig över det vackra landskapet och man kan ta en tågresa genom vindalen som stannar vid några av de mest populära gårdarna. Det går flera olika tåglinjer som besöker olika gårdar. Biljetter kan man köpa på plats i Franschhoek. 

Några av de mest välbesökta vingårdarna i området är Vergelegen, Haute Cabriere och Beyerskloof

Res till Franschhoek

Vindistriktet ligger ungefär sju mil från Kapstaden – och resan dit bjuder på fantastiska vyer av Sydafrikas natur. Lättast tar man sig till Franschhoek med hyrbil, men det finns även möjlighet att boka en taxi eller en dagsutflykt med buss. 

Väljer man hyrbil rekommenderar vi att man bokar minst en natt på ett hotell i Franschhoek.

Boschendal

En av Sydafrikas mest kända vingårdar är Boschendal. Gården ligger mellan Franschhoek och Stellenbosch och anses vara en av de vackraste vingårdarna i hela världen. Vinodlingen som hör till gården sträcker sig över 3 500 hektar. Här odlar några av de mest eftertraktade druvorna i världen – Chardonnay, Riesling och Sauvignon Blanc till vita viner, och Cabernet Sauvignon och Syrah till röda viner.

På vingården finns restaurang och hotell, och det ordnas såklart guidade turer och vinprovningar.

Boende i Franschhoek

Hotell vi rekommenderar i vindistriktet Franschhoek.

  • Boschendal Fram Estate – Sydafrikas mest välbesökta vingård. Njut av viner i världsklass och bo lyxigt omringat av Sydafrikas natur.
  • Lynx Wine Estate – Här bor man lyxigt och ombonat mitt i Franschhoek vindistrikt. Förutom vinprovning rekommenderas vandring i bergområdet runt hotellet. 
  • Kilima Franschhoek – Ett lyxigt hotell i Franschhoek, med närhet till vingårdar och golfbanor. På hotellet finns pool, spa och en vacker trädgård. 

Paarl

Det största vindistriktet i Sydafrika är Paarl – och även det äldsta. Namnet betyder pärla, och det är verkligen en liten vinpärla som gömmer sig i Sydafrikas vackra natur. Många av de sydafrikanska vinerna som hittas på hyllorna i Systembolaget kommer från regionen vilket gör att många svenska turister söker sig just hit. 

Vingårdar i Paarl

Det finns många vingårdar att besöka i Paarl, både stora och välkända och lite mindre mer pittoreska gårdar. Tre måsten om man är på vintur i regionen är Nederburg, Fairview och KWV.

Nederburg är ett vinmärke som många känner igen. På vingården får man besöka deras fantastiska vinkällare och man kan kombinera sin vinprovning med goda ostar eller andra kompletterande rätter. 

Om man är förtjust i just vin och ost är även Fairview väl värt ett besök. Vingården producerar nämligen inte bara viner utan även ost. Många av vinerna från gården hittas hos Systembolaget. 

KWV saknar den typiska pittoreska vingårdscharmen, utan erbjuder istället ett stort vinkomplex i modern stil. Vintillverkaren erbjuder dock många olika vinprovningar och guidade turer.

Res till Paarl

Eftersom Paarl är det största vindistriktet i Sydafrika är det lite lättare att åka hit kollektivt jämfört med Franschhoek och Stellenbosch. Till Paarl går regionala tåg och bussar från Kapstaden. Det går även många dagsturer med buss för vinturister. Om man hyr en bil tar resan mindre än en timme från centrala Kapstaden – men då rekommenderar vi en nykter förare eller att man bokar en natt på ett mysigt hotell i området.

Boende i Paarl

Hitta ditt boende när du besöker vinområdet Paarl. 

  • Cana Vineyard Guesthouse – Bo på en vacker vingård i en dal i Paarl, med utsikt över bergskedjorna området. Njut av vinprovning och vandring i bergen. 
  • Doran Vineyard – Ett vackert och stort hus mitt i Paarls vindistrikt. Här är det nära till flera vingårdar i området och man blir uppassad av den serviceinriktade personalen. 

Karta över hotell i Sydafrikas vinregioner

Använd den interaktiva kartan nedan för att hitta hotell i Sydafrikas vindistrikt. Här finns allt från mysiga B&B till lyxiga femstjärniga hotell.

 

Vanliga frågor och svar om Sydafrikas vinregioner

Vilken är den vackraste vingården i Sydafrika?

Boschendal anses av många vara den vackraste vingården i Sydafrika – och hela världen. Gården hittas mellan Franschhoek och Stellenbosch och är en av de äldsta i landet. Läs mer om Sydafrikas vinregioner, och hur man reser till dem, i vår guide. 

Vilken är den bästa vinregionen i Sydafrika?

Franschhoek, Stellenbosch och Paarl är de tre mest välkända och välbesökta vindistrikten i Sydafrika. Här finns några av landets största och vackraste gårdar – och många erbjuder vinprovning och guidade turer. Läs mer i vår guide till Sydafrikas vinregioner. 

Vilka vingårdar ska man besöka i Sydafrika?

En av de största vinproducenterna i Sydafrika är KWV. Det är ingen traditionell vingård, men de erbjuder vinprovning och guidade turer i deras vinkällare. Ett annat måste är Boschendal, en vingård som anses vara den vackraste världen.