Soweto – kåkstad

Soweto är en stor kåkstad sydväst om Johannesburg. Här bor mellan en och sex miljoner människor. Ingen vet med säkerhet. Det är ett slitet och tufft bostadsområde där merparten av befolkningen lever i plåtskjul, husvagnar och hyddor. Många vita sydafrikaner har aldrig besökt en kåkstad och särskilt inte Soweto.

soweto sydafrika

År 1976 inleddes en av de sista upproren mot apartheid i Soweto. Flera svarta ungdomar sköts ihjäl av sydafrikanska poliser. Det blev starten till våldsamma upplopp runtom i hela Sydafrika och flera hundra människor dödades.

Detta får du inte missa i Soweto

Våra bästa tips för Soweto

Guidad tur genom Johannesburg och Soweto

Om man är nyfiken på att besöka Soweto bör man göra det tillsammans med en guide – då tar man sig säkert runt området och får veta mer om dess historia och hur den kopplas samman med Sydafrikas komplicerade arv. 

Om du vill besöka Soweto samtidigt som du får se resten av Johannesburg rekommenderar vi den här guidade turen. Åk genom Johannesburgs rika förorter, in till stadens centrum och sedan till kåkstaden Soweto. Under turen får du tillfälle att besöka Hector Pieterson-museet och Mandela House. 

Om du bor i Johannesburg, eller i en av stadens förorter, blir du upphämtad på ditt hotell. Turen tar cirka 5 timmar. Här kan du hitta mer information och förboka biljetter. 

Hop-On, Hop-Off Tour

En klassiker i många turisttäta städer är förstås Hop-On, Hop-Off-bussar. I Johannesburg kan du åka förbi ett tjugotal attraktioner, sevärdheter och historiska byggnader med den röda turistbussen. 

På bussen kan man lyssna när en förinspelad guide berättar mer om stadens historia. Och man kan såklart välja att hoppa av och på var man vill och uppleva Johannesburg på sina egna villkor. Här kan du förboka biljetter och hitta de billigaste dagarna att åka med Hop-On, Hop-Off. 

Åk alltid med en guide till Soweto

Än idag så råder en spänd och fientlig stämning mot vita sydafrikaner i Soweto. Men situationen håller faktiskt på att normaliseras och Soweto har numera en fungerande administration, skolor, sjukhus, bensinmackar och butiker. Som vit besökare bör man naturligtvis inte ge sig in till Soweto på egen hand. Det kan vara mycket farligt, även om de flesta av Sowetos invånare är vänliga och nyfikna på européer. Åk istället med en guide, många researrangörer anordnar guidade turer till Soweto och det kan vara en bra idé att hoppa på en sådan.

Även Sydafrikanska bussbolag anordnar resor till Soweto, men kom alltså ihåg: ta INTE hyrbilen och åk dit själv! Det är naturligtvis lätt att känna sig malplacerad som vit europé i Sowetos ofantliga kåkstad. Du kommer med kameran i högsta hugg och en plånbok fylld med pengar. Men uppträd med värdighet och visa befolkningen respekt så får du deras respekt i gengäld.

I Soweto finns även finare villabyggen

Alla i Soweto är heller inte fattiga. De finns en del finare villabyggen där det bor högavlönade tjänstemän. Den mest utbredda fattigdomen förekommer bland de människor som har invandrat från grannländerna och det är framförallt de som bor i de mest fallfärdiga rucklen.

Museum – Se Nelson Mandelas gamla hus

Förutom att kåkstaden själv är en häpnadsväckande sevärdhet så finns det också ett par platser i Soweto som du måste se. Det ena är Nelson Mandelas gamla hus som numera är omgjort till ett museum över Mandelas fascinerande livsöde.

Det andra är ett museum över apartheidtiden. De skapar tillsammans med Sowetos myller av skjul och människor en mycket bättre förståelse för livet i Sydafrika.

Upplev Soweto

Barn i Soweto

Du kommer att få se mycket misär och hopplöshet, men sannolikt ännu mera glädje, optimism och framtidstro. Många barn i Sowetos kåkstäder bär namn som Faith och Sun och deras leenden kommer att göra avtryck i ditt minne så länge du lever.

Karta över Soweto

Vanliga frågor och svar om Soweto

Var ligger Soweto?

Det ligger sydväst om Johannesburg och är en mycket stor kåkstad med allt från 1-6 miljoner människor. Det är ingen som säkert vet hur många som bor här.

Vad kan man se i Soweto?

Det är en kåkstad med mycket husvagnar, hyddor och plåtskjul men här finns också finare villabyggen. Här kan man också se Nelson Mandelas gamla hus som idag är ett museum.

Är det farligt att besöka Soweto?

Man ska aldrig besöka området på egen hand utan alltid ha med sig en färgad guide. Många researrangörer anordnar guidade turer.