Polokwane

En välmående och vänlig stad centralt placerad i Sydafrika. Polokwane bjuder såväl på utsökt shopping som intressanta historiska sevärdheter.

Staden Polokwane

Polokwane, som tidigare gick under namnet Pietersburg, ligger i Limpopoprovinsen i mellerst Sydafrika. Staden har omkring 150 000 invånare. Stadens historia sträcker sig bak till 1886 då byn Zoutpansbergdorp flyttades till nuvarande Polokwane efter ständiga konflikter med lokala stammar. Staden grundlades som en hyllning till Petrus Jacobus Joubert – därav det tidigare namnet Pietersburg.

Under Boerkriget anlade britterna ett stort koncentrationsläger kring Polokwane där 4000 boer, mestadels kvinnor och barn, levde under vidriga omständigheter. Efter Boerkriget började dock Polokwane att blomstra inte minst beroende på de rika jordbruksdistrikt som omger staden. Själva staden ligger på en platå 1300 meter över havet.

Klimatet

Klimatet är mycket behagligt med 27 grader i medeltemperatur på sommaren och 20 grader på vintern.

Naturreservat och andra sevärdheter

Buffalo i Krugerparken

Polokwane kanske främsta attraktion är närheten till det fantastiska naturreservatet Krugerparken, men även inne i staden finns en del sevärdheter.

Shoppingcentret The Savanna Center

Det kan vara lämpligt att börja med The Savanna Center – ett stort modernt shoppingcentrum med en uppsjö av butiker, caféer och restauranger. Trots dess storlek så råder en lugn och avslappnad atmosfär här.

Middle Center

Om du är på shoppinghumör så besök även Middle Center som är ytterligare ett shoppingcenter fullt av butiker, affärskedjor och restauranger. Här kan du hitta allt möjligt till vettiga priser.

Bush Kraft

Värd att besöka är även Bush Kraft en handelsbutik som säljer trevliga och lokalt tillverkade hantverksvaror.

Cheune Croc Farm

Cheune Croc Farm med krokodiler

Vill du ha lite mer spänning så kan du bege dig till Cheune Croc Farm – här finns som namnet åsyftar en mängs krokodiler. Se när djurskötarna matar de stora bestarna och var med när ett krokodilägg kläcks. Ingenting för den med dåliga nerver, kanske.

Krigskyrkogården

Är du historiskt intresserad så bör du definitivt bege dig till krigskyrkogården. Här vilar tusentals – både boer och engelsmän som stupade under det grymma Boerkriget 1899-1902. Runt kyrkogården finns en del monument och inskriptioner om de som deltog i kriget och om kriget i allmänhet. En sorlig, men intressant upplevelse.

Hugh Extons fotografiska museum

För att fortsätta på det historiska temat; missa inte Hugh Extons fotografiska museum. Under de första åren efter staden grundande tog den utsökta fotografen Hugh Exton 23 000 bilder. Idag är det den mest omfattande dokumentation som finns om stadens framväxt. Många intressanta fotografier finns att studera finns det här.

Att turista i Polokwane

I staden finns utmärkt boende, människorna är vänliga och det sker inte många våldsbrott. Polokwane är helt enkelt en stad som man gärna stannar några dagar i. Från Polokwane tar du dig också lätt vidare till Kruger Nationalpark. Det är heller inte långt till grannländerna Moçambique, Botswana och Swaziland.

Karta över Polokwane (tidigare Pietersburg) med omnejd

Vanliga frågor och svar om Polokwane

Var ligger Polokwane?

Det ligger i mellersta Sydafrika i Limpopoprovinsen.

Hur är turismen i Polokwane?

Hit söker sig många turister och det finns mycket bra boende. Här finns mycket att göra och är en bra utgångspunkt för att ta sig vidare till exempel till Kruger Nationalpark och grannländerna Moçambique, Botswana och Swaziland.

Vad kan man se och göra i Polokwane?

Här finns naturreservat och många historiska sevärdheter som krigskyrkogården, Hugh Extons fotografiska museum, Cheune Croc Farm, Bush Kraft och även stora möjligheter till shopping med många butiker och stora shoppingcentrum, The Savanna Center och Middle Center.

Är Polokwane och Pietersburg samma stad?

Ja, Polokwane gick tidigare under namnet Pietersburg. Efter apartheids fall var Polokwane en av de första städerna i Sydafrika som bytte namn. Polokwane betyder ”en plats i trygghet” på Sesotho.