Krugerparken

Krugerparken är en av världens mest berömda djurreservat. Här finns den bästa chansen att se Big 5 i hela Sydafrika, ja kanske i hela Afrika!

Krugerparken har världsrykte och är naturligtvis ett måste för dig som turist. Parken grundades år 1898 av den dåvarande sydafrikanske presidenten Paul Kruger. Han ville skydda djuren från den hänsynslösa jakt och exploatering som de utsattes för vid den här tiden. Resultatet blev en fantastisk park som idag har en yta på nästan 2 miljoner hektar och är oöverträffad när det gäller mångfald och djur och växter.

I parken hittar du 336 trädarter, 49 fiskarter, 34 amfibiearter, 114 reptilarter, 507 fågelarter och 147 däggdjursarter. Naturligtvis finns The Big Five, lejon, noshörning, elefant, buffel och leopard representerade här. Ni har även chans att se giraffer och andra djur.

giraff i krugerparken

Varje år besöker mer än en halv miljon människor parken. Här får du uppleva den afrikanska naturen i all sin storslagenhet. Totalt strövar mer än 300 000 djur fritt omkring i parken. Området ger en fingervisning om hur Afrika såg ut för några hundra år sedan då djuren strövade fritt över hela kontinenten.

Great Limpop Transfrontier Park

År 2002 togs stängseln mellan Krugerparken och Gonarezhou National Park i Zimbawe och Gaza Reserve i Mocambiue bort. På det sättet bildades den 37, 5 miljoner stora Great Limpop Transfrontier Park, världens nu största naturområde

I parken är det lätt framkomlighet med egen bil som du har med dig eller som du kan hyra. Vägarna är i gott skick och det finns vattenhål, gömställen och picknickställen utspridda lite här och var i parken.

Elefanter i Krugerparken

Thurnela

Krugerparken bjuder också på spännande arkeologiska fyndplatser. Den kanske mest intressanta heter Thurnela och är en by från 1800-talet med fin utsikt över Luvuvhufloden i norr.

Masorini

Masorini är en stenåldersby med ristningar och målningar från San folket som levde ett par århundraden före Kristus födelse. Det finns också historiska lämningar från de tidigaste europeiska upptäckarna spridda runt om i parken.

Logi i Krugerparken

I den statligt ägda parken kan man själv bestämma vilken komfort man vill ha i sin logi. De billigaste lodgerna är statligt ägda och går att hyra till en billig penning. Det finns också många privata lodger som är betydligt dyrare och erbjuder dig som besökare en hel del lyx. Välkommen till ett fantastiskt naturområde!

Vanliga frågor och svar om Krugerparken

Vad kan man se för slags djur i Krugerparken?

Förutom att du kan få se The Big Five med elefanter, noshörningar, bufflar, lejon och leoparder finns här enormt många djurarter med 49 fiskarter, 34 amfibiearter, 114 reptilarter, 507 fågelarter och 147 däggdjursarter.

Hur stor är Krugerparken?

Ytan är idag på nästan 2 miljoner hektar och bjuder därför på en stor mångfald av växter och djur.

Kan man övernatta i Krugerparken?

Ja, här finns lodger man kan hyra i flera olika prisklasser från enklare boende till riktig lyx.