Taffelberget

Taffelberget ligger söder om Kapstaden. Berget är över 1000 meter högt och syns över hela Kapstaden.

Cape Doctor – ett fenomen med dimma

Det inträffar relativt ofta dimma eftersom fuktig luft blåser in från False Bay vilket ger upphov till en molnformation som täcker berget och ”spiller över” längs kanterna, vilket får berget att likna ett vattenfall. Ofta är det ljumma sydostvindar som blåser på sommaren som ger upphov till det här fenomenet som också kallas för Cape Doctor.

Vandringsleder och linbana

Taffelberget

Man kan ta sig upp till Taffelberget antigen till fots, det finns olika vandringsleder av varierande svårighetsgrad, eller med hjälp av linbanan som har plats för ett 50-tal passagerare. Linbanan är dock inte öppen då berget är täckt av dimma.

Om vädret är pålitligt går dock linbanan alla dagar i veckan från morgon till kväll. Under december –april är banan öppen mellan 08:00 – 18:00 och mellan maj-november är den öppen mellan 08:30- 18:00. För att undvika de värsta köerna så är det bra om du är ute tidigt på morgonen, undvik även i möjligaste mån helgerna eftersom det är extra mycket folk då.

Man kan även reservera plats i förväg, det kan du göra vid linbanans disk i Tourist Rendevouz Travel Centre på Adderley Streeet och även på turistbyrån i Waterfront.

Att ta sig upp till toppen av Taffelberget till fots

Att ta sig till toppen av Taffelberget till fots

Ännu mer spännande är det kanske att ta sig upp för berget per fot, bered dig dock på en ganska mödosam klättring. Eftersom luften är tunn är det påfrestande och ingenting för den som har dålig kondition eller hjärtproblem. När du väl har kommit upp till bergets topp så väntar en vidunderlig utsikt över Kapstaden och dess omgivningar.

Själva topplatån är tre kilometer bred och här växer en hel del ovanliga växter. Även om det är väldigt många turister vid Taffelberget så är det ändå värt att ta sig upp till toppen. Inte många andra platser i Afrika kan erbjuda en så här förnämlig utsikt.

Karta över Taffelberget

Vanliga frågor och svar om Taffelberget

Var ligger Taffelberget?

Det ligger söder om Kapstaden och berget är över 1 000 meter högt.

Vad är Cape Doctor?

Det är ett fenomen med dimma där fuktig luft blåser in från False Bay vilket då skapar en molnformation som täcker berget och som vid kanterna ger ett intryck av att berget har vattenfall.

Vad finns det att göra vid Taffelberget?

Här finns fina vandringsleder och man kan ta sig upp till Taffelberget till fots eller med en linbana. När berget är täckt av dimma kan man tyvärr inte åka med linbanan.