Kapstaden

Kapstaden är Sydafrikas näst största stad med 3,5 miljoner invånare i storstadsområdet. Staden är belägen på Atlantkusten i sydvästra delen av landet. Det är den administrativa huvudorten i Västra Kapprovinsen.

Staden är mycket populär bland turister och priserna ligger på ungefär hälften av det svenska. Det finns gott om alla typer av varor i Kapstaden, men det som kanske är mest unikt är de afrikanska hantverken som man kan handla i form av träsniderier, stenskulpturer och textilier. Dessa hittar du på marknader nästan överallt och också i små souvenirbodar. En hel del kommer från länderna norröver, såsom Mali, Ghana, Tanzania och Kenya. Men det finns självfallet också sydafrikanskt hantverk, som ofta har en uppblandad design, både europeiskt och afrikanskt.

Utmärkta utomhusmarknader hittar du i Green Point, Hout Bay och Constantia. Passa på att köpa med några flaskor sydafrikanskt vin eller lite av det speciella te, roobios, som endast växer i Sydafrika.

kapstaden

Safari som utgår från Kapstaden

Vi kan varmt rekommendera att boka en två dagars safari som utgår från Kapstaden. Vi älskar själva den två dagars safari som utgår från Kapstaden och har övernattning på 4 stjärniga anläggningen Garden Route Game Lodge där middag och frukost ingår.

Alla guider är engelskspråkiga och du kommer garanterat att se mängder av djur och fantastiska miljöer. Detta är en av de populäraste safari, men flest nöjda resenärer så de brukar bli fullbokade tidigt, så var ute  í god tid så att du inte missar detta guldkorn!

Sevärdheter i Kapstaden

Sevärdheterna är många i och omkring Kapstaden.

Groot Constantia

Inte långt från Kirstenbosch ligger Groot Constantia, den äldsta och mest prakfulla vingårdarna i Kap. Huvudbyggnaden är numera ett museum som är återinredd i 1700-tals stil, men Groot Constantia producerar fortfarande fantastiska viner.

Rhodes Memorial

På taffelbergets norra sluttning ligger Rhodes Memorial, ett monument över Cecil John Rhode, en brittisk imperiebyggare som drömde om ett Afriak från Kapstaden till Kairo under engelsk överhöghet. Intill finns bostaden Groote Schuur Estate där Rhodes en gång i tiden bodde. Det är lämpligt att ta en picknick runt Rhodes Memorial och hör finns ett litet mysigt kafé.

Signal Hill

En annan hög och gin plats är Signal Hill, tidigare i historien var det här platsen för spejare som slog larm långt innan fartygen anlöpte till Kapstadens hamn. Man kunde aldrig vara säker på att skeppen var vänligt sinnade så det var bäst att varsko militären.

Hamnen i Kapstaden

Akvariet

Defintivt unikt och sevärt är Akvariet, en jättetank med det öppna havets fiskar. Här simmar bland annat hajar och den märkliga solfisken. I ett speciellt akvarium kan du sticka ned händerna och ta på slemmiga vattendjur, lite äckligt, men samtidigt kul.

Muslimska kvarteren Bo-Kaap

Gör gärna en rundtur i de muslimska kvarteren Bo-Kaap. De bebos av ättlingar till de slavar som holländarna tog med sig från Indonesien, Sri Lanka och andra delar från Sydostasien. Kvarteret löper från Signal Hills sluttningar in mot centrum. Mycket av den ålderdomliga karaktären är bevarad i Bo-kaap.

Sevärd kultur i Kapstaden

För dig som är kulturellt intresserad så finns det en hel del intressant i Kapstaden.

Kapstaden

South African National Gallery

South African National Gallery har både äldre och modern konst, såväl inhemsk och internationell. National Gallery ligger vackert belägen i stadsparken Gardens.

South African Cultural History Museum

South African Cultural History Museum ligger i en byggnad ifrån 1680 och är Sydafrikas näst äldsta byggnad. Från början tjänstgjorde huset som kontot åt det Ostindiska kompaniet. I dag finns imponerande samlingar här med dilver, glas, målningar, vapen och antika möbler.

South African Museum

Ett annat intressant museum är South African Museum, en slags motsvarighet till det Naturhistoriska museet i Stockholm. Här finns olika utställningar om djurlivet på land och hav. Man arbetar även med människans tidiga historia i södra Afrika.

Maybure Centre

Om du är mer intresserad av nutida historia så ska du bege dig till Maybure Centre som har en samling med allt som har med motstånd mot apartheid att göra. Här finns en fin kollektion av dokumentära fotografier och filmer. Maybuye anordnar även filmfestivaler och debattkvällar.

Kastellet

Har du ett intresse för arkitektur eller militärhistoria så bör du styra kosan till kastellet. Bakom en vallgrav och en massiv stjärnformig försvarsmur ligger detta fort. Det är Sydafrikas allra äldsta byggnad som ännu är i bruk. Fortet stod färdigt år 1679 och är i den sydafrikanska militärens ägo. Guidade turer ges dagligen och vid klockan tolv på fredagar är det ståtligt vaktombyte.

Tänk på säkerheten i Kapstaden

När du besöker Kapstaden så är ett visst mått av försiktighet på sin plats. Gå inte ensam ute i centrum nattetid, undvik svarttaxi och förvara dina värdesaker säkert och osynligt för utomstående.

Karta över Kapstaden

I kartan nedan hittar du några av de mest spännande sevärdheterna i Kapstaden i Sydafrika.

Vanliga frågor och svar om Kapstaden

Vad finns det för sevärdheter i Kapstaden?

Här finns mycket att se som Groot Constania, Rhodes Memorial, Signal Hill, akvariet, South African National Gallery, South African Cultural History Museum, South African Museum, Maybure Centre, kastellet och mycket annat.

Är det säkert att besöka Kapstaden?

Viss försiktighet behöver man ta som att inte gå ensam ute under kvällar och nätter. Det är också bra att undvika svarttaxi och att inte ha synliga värdesaker.

Är det mycket turister i Kapstaden?

Ja, det är en populär turistort men här finns mycket att se och det är också en mycket bra utgångspunkt om man vill se mer av Sydafrika.