Kapstaden

Kapstaden är Sydafrikas näst största stad med 3,5 miljoner invånare i storstadsområdet. Staden är belägen på Atlantkusten i sydvästra delen av landet. Det är den administrativa huvudorten i Västra Kapprovinsen. Staden är mycket populär bland turister och priserna ligger på ungefär hälften av det svenska. Det finns gott om alla typer av varor i Kapstaden, men det som kanske är mest unikt är de afrikanska hantverken som man kan handla i form av träsniderier, stenskulpturer och textilier. Dessa hittar du på marknader nästan överallt och också i små souvenirbodar. En hel del kommer från länderna norröver, såsom Mali, Ghana, Tanzania och Kenya. Men det finns självfallet också sydafrikanskt hantverk, som ofta har en uppblandad design, både europeiskt och afrikanskt. Utmärkta utomhusmarknader hittar du i Green Point, Hout Bay och Constantia. Passa på att köpa med några flaskor sydafrikanskt vin eller lite av det speciella te, roobios, som endast växer i Sydafrika.

kapstaden
Sevärdheterna är många i och omkring Kapstaden. Inte långt från Kirstenbosch ligger Groot Constantia, den äldsta och mest prakfulla vingårdarna i Kap. Huvudbyggnaden är numera ett museum som är återinredd i 1700-tals stil, men Groot Constantia producerar fortfarande fantastiska viner.

På taffelbergets norra sluttning ligger Rhodes Memorial, ett monument över Cecil John Rhode, en brittisk imperiebyggare som drömde om ett Afriak från Kapstaden till Kairo under engelsk överhöghet. Intill finns bostaden Groote Schuur Estate där Rhodes en gång i tiden bodde. Det är lämpligt att ta en picknick runt Rhodes Memorial och hör finns ett litet mysigt kafé. En annan hög och gin plats är Signal Hill, tidigare i historien var det här platsen för spejare som slog larm långt innan fartygen anlöpte till Kapstadens hamn. Man kunde aldrig vara säker på att skeppen var vänligt sinnade så det var bäst att varsko militären.

Defintivt unikt och sevärt är Akvariet, en jättetank med det öppna havets fiskar. Här simmar bland annat hajar och den märkliga solfisken. I ett speciellt akvarium kan du sticka ned händerna och ta på slemmiga vattendjur, lite äckligt, men samtidigt kul.

Gör gärna en rundtur i de muslimska kvarteren Bo-Kaap. De bebos av ättlingar till de slavar som holländarna tog med sig från Indonesien, Sri Lanka och andra delar från Sydostasien. Kvarteret löper från Signal Hills sluttningar in mot centrum. Mycket av den ålderdomliga karaktären är bevarad i Bo-kaap.

För dig som är kulturellt intresserad så finns det en hel del intressant i Kapstaden. South African National Gallery har både äldre och modern konst, såväl inhemsk och internationell. Nationaö Gallery ligger vackert belägen i stadsparken Gardens. South African Cultural Histury Musem ligger i en byggnad ifrån 1680 och är Sydafrikas näst äldsta byggnad. Från början tjänstgjorde huset som kontot åt det Ostindiska kompaniet. I dag finns imponerande samlingar här med dilver, glas, målningar, vapen och antika möbler. Ett annat intressant museum är South African Museum, en slags motsvarighet till det Naturhistoriska museet i Stockholm. Här finns olika utställningar om djurlivet på land och hav. Man arbetar även med människans tidiga historia i södra Afrika.

Om du är mer intresserad av nutida historia så ska du bege dig till Maybure Centre som har en samling med allt som har med motstånd mot apartheid att göra. Här finns en fin kollektion av dokumentära fotografier och filmer. Maybuye anordnar även filmfestivaler och debattkvällar.

Har du ett intresse för arkitektur eller militärhistoria så bör du styra kosan till kastellet. Bakom en vallgrav och en massiv stjärnformig försvarsmur ligger detta fort. Det är Sydafrikas allra äldsta byggnad som ännu är i bruk. Fortet stod färdigt år 1679 och är i den sydafrikanska militärens ägo. Guidade turer ges daglien och vid klockan tolv på fredagar är det ståtligt vaktombyte.

När du besöker Kapstaden så är ett visst mått av försiktighet på sin plats. Gå inte ensam ute i centrum nattetid, undvik svarttaxi och förvara dina värdesaker säkert och osynligt för utomstående.