Resor till Sydafrika safari

Har du länge drömt om att få se vilda djur på safari? Då kan vi rekommendera att planera en resa till Sydafrika där du kan få se massor av vilda djur. Att ge sig ut i bushen och vildmarken är verkligen en upplevelse du inte ska missa om ditt resmål är Sydafrika.

Safari i Sydafrika

Det finns många olika slags safariresor till Sydafrika. En av de mest populära är att åka på safari med jeep i någon av nationalparkerna för att se ”The Big Five”. Det finns också andra typer av safari till havs med exempelvis valsafari.

Åk på safari och se elefanter

Safari nära Kapstaden

Om du vill hålla dig kring Kapstaden på din resa finns det bra safariturer på reservat cirka 4 timmar från staden. Här åker man på safari i Västra Kapprovinsen och det passar mycket bra för barnfamiljer.

Krugerparken

Krugerparken är Sydafrikas mest kända nationalpark. Från Johannesburgs flygplats kan en bilresa dit ta 6-7 timmar men det finns även goda förbindelser med inrikesflyg.

Garden Route

Vill du kombinera Kapstaden med en roadtrip och safari kan Garden Route vara ett bra val. Här finns reservat kring Port Elizabeth som erbjuder ett unikt bush-landskap.

Madikwe

Madikwe Game Reserve är ett privat reservat cirka 3-4 timmars bilresa norr om Johannesburg och ligger på gränsen till Botswana. Här får man lika fantastiska upplevelser som i Krugerparken men med färre turister.

Se lejon på safari

Bäst tid på året för en safariresa till Sydafrika

Det går bra att åka på safari året runt men den bästa tiden på året är framför allt under vintermånaderna, vilket är den svenska sommaren under perioden april till oktober och främst juni – augusti.

Då är det en torr period i Sydafrika, vilket innebär att många djur söker sig till vattenhål och det blir då enklare att få syn på dem. Under denna period är även gräset kort och det är mindre tätt buskage som ger bättre sikt.

Vill man besöka exempelvis Krugerparken under jul och nyårs-perioden behöver man dock boka långt i förväg då Sydafrikanerna har sommarlov under denna tid.

Bo på Safari Lodge

På olika safariresor kan man välja att bo på Safari Lodge. Det ger ett minne för livet med en helhetsupplevelse av safari, boende, god mat och bra service. Det är ofta mycket hög standard på lodgerna.

För en riktigt äkta vildmarksupplevelse kan man välja att bo i Bush Lodges. Det är ett enklare boende och utan elektricitet på rummen och andra moderniteter men annars mycket hög servicenivå.

Safari på egen hand

Det går naturligtvis också att åka på safari på egen hand. Det finns flera nationalparker där man genom att betala inträde kan köra runt med sin egen bil. Ett populärt område som är en av Sydafrikas mest kända område för safari är Krugerparken.

Vill man köra runt på egen hand i någon av nationalparkerna som exempelvis Krugerparken finns det små stugor, rest camps, man kan övernatta i. Tänk på att det då gäller att boka boendet i god tid i förväg då det snabbt kan bli fullbokat.

Noshörningar

Bra att tänka på inför en safari

  • Kläder – Om man ska på en morgonsafari behöver man se till att ha varma kläder för det kan vara kyligt tidigt på morgonen. Välj gärna kläder i neutrala färger.
  • Kikare – En kikare kan vara bra att ha med sig för att kunna se djur som befinner sig lite längre bort.
  • Solskydd och safarihatt eller keps – Glöm inte solkräm med en ordentlig solskyddsfaktor och sedan kan en safarihatt eller keps vara bra att bära eftersom det blir väldigt varmt mitt på dagen.
  • Malaria – Ska man besöka ett Malaria-område behöver man ta malariatabletter och gärna bära långärmat under kvällen.
  • Dricks till safariguiden – Det hör till att man ger sin safariguide dricks, vilket kan vara bra att känna till innan man ger sig i väg på en tur.

Karta över naturreservat i Sydafrika

Några av Sydafrikas mest välbesökta naturreservat och nationalparker finns markerade i kartan nedan.

Vanliga frågor och svar om resor till Sydafrika safari

Vad är safari?

Ordet safari är ett Swahili-ord som betyder ”att befinna sig på resande fot” och har egentligen inget att göra med att åka runt och titta på djur i deras rätta miljö. Det är senare som det blivit allmänt förknippat med att använda ordet i vildmarkssammanhang som ett begrepp för olika typer av guidade turer med att titta på djur.

Kan barn följa med på safari?

Ja, det går utmärkt att ha med sig barn på safari och är en mycket uppskattad aktivitet som ger barnen ett minne för livet.

När är det bäst att åka på safari i Sydafrika?

Den bästa tiden för safari i Sydafrika är juni – augusti när vädret är som torrast vilket får djuren att söka sig till vattenhål.