Sevärdheter

Här kommer olika sevärdheter i Sydafrika som du måste besöka om du planerar en resa hit. Det finns sevärdheter och aktiviteter för alla med naturreservat, vinodlingar, vinprovning, fängelset där Nelson Mandela satt fängslad, fågelskådning med mera.

Godahoppsudden och Cape Point

Det populära turistmålet Godahoppsudden är Sydafrikas sydligaste punkt och utgör gränsen mellan Atlanten och Indiska oceanen. Sjöfararen Bartolmeu Diaz upptäckte denna udde 1488.

Här kan du få uppleva naturreservat med många olika djur och växter. Platsen innehåller också många bra vandringsleder så utflyktsmålet passar dig som är intresserad av djur och natur. Själva uddens spets, Cape Point, består av hisnade landskap med klippor med branta stup ner i havet. Uppe på toppen finns ett gammalt fyrtorn från 1857 med fin utsikt.

Cape Point med fin utkikspunkt är det gamla fyrtornet

Det här är en spännande som fascinerande plats att besöka och passar perfekt att kombinera med ett besök i Kapstaden. Läs mer om Godahoppsudden, Cape Point och myten om den flygande Holländaren.

Groot Constantia

Groot Constantia vingård

Sydafrika är känt för sina viner och vad passar då inte bra än att besöka den klassiska vingården Groot Constantia. En gård som anlades 1685 av Simon van der Stel och huvudbyggnaden är omgjort till ett museum. Groot Constantia är en riktig höjdpunkt för vinprovningsresor nära Kapstaden.

Här kan du testa på vinprovning och köpa med dig dina favoritviner. Det finns även två restauranger, Simon´s och Jonkershuis Restaurant som även är ett café. På gården Groot Constantia finns även en farm att besöka.

Läs mer om gården Groot Constantias fantastiska vinodlingar och vinprovning.

Robben Island

Ta en färja till Robben Island

Ön Robben Island var redan 1636 en fångkoloni och mellan åren 1963 -1989 satt ANC-ledaren och Sydafrikas förre president Nelson Mandela fängslad här. 1991 frigavs de sista fångarna och ön är numera ett häckningsreservat för sjöfåglar och lämpar sig bra för den som gillar fågelskådning.

På ön finns även den viktorianska byggnaden Governors House, kyrkan Church of the Good Sheperd, kalkstensbrott och en mäktig fyr.

Läs mer om denna spännande ön Robben Island och hur du tar dig dit med färja.

Soweto

soweto sydafrikaI Soweto, sydväst om Johannesburg, får du uppleva en typisk kåkstad med ett slitet och tufft bostadsområde där många lever i plåtskjul, husvagnar och hyddor. Det är inte helt och hållet en kåkstad då det även finns finare villabyggen men man bör alltid åka med en färgad guide i detta område.

Passa på att besöka Soweto för att se Nelson Mandelas gamla hus som numera är museum över Mandelas fascinerande livsöde. Det finns även ett annat museum över apartheidtiden.

Läs mer om Soweto och platserna att besöka.

Taffelberget

Taffelberget

Taffelberget är över 1000 meter högt och ligger söder om Kapstaden. Här finns vandringsleder och linbana för att ta sig upp till toppen.

När fuktig luft blåser in över berget inträffar ofta en dimma som ger upphov till en molnformation, som kallas Cape Doctor, som täcker berget och får berget att likna ett vattenfall.

Läs mer om Taffelberget och hur du bokar plats till linbanan.

Karta över sevärdheter i Sydafrika

Sevärdheter, nationalparker och städer som du inte får missa finns markarande i din interaktiva kartan nedan.

Vanliga frågor och svar om sevärdheter i Sydafrika

Vad kan man se vid Godahoppsudden och Cape Point?

Det här är Sydafrikas sydligaste punkt och här möts Indiska oceanen och Atlanten. Cape Point som är uddens spets bjuder på fantastiska klippor med riktigt branta stup ner i havet. Där finns också ett gammalt fyrtorn med fin utsikt. Platsen har vandringsleder och naturreservat med många djur och växter.

Vilka vingårdar bör man besöka i Sydafrika?

Vingården Groot Constantia nära Kapstaden är mycket väl värt ett besök. Här finns en gård från 1685 där huvudbyggnaden numera är museum. Det går att testa på vinprovning och det finns även två restauranger och en farm.

Var satt Nelson Mendela fängslad?

Det var på Robben Island som Nelson Mandela satt fängslad mellan 1963-1989. Ön var en fångkoloni redan 1636 men de sista fångarna frigavs 1991 och numera är området i stället ett häckningsreservat för sjöfåglar.