Namibia

Namibia är inte bara torr öken. Djurlivet är imponerande och som turist kommer du att känna dig välkommen här. Ta reda på mer om Namibia och dess möjligheter!

Namibia som turistland

Namibia är ett stort och mycket glestbefolkat land. Landet har bara cirka 2 miljoner invånare och de flesta av dem bor i städerna på östkusten. Stora delar av Namibia består av torra ökenområden som knappt är befolkade alls. Namibia känns därför inte som något självklart turistland, men infrastrukturen är bättre än vad man tror och landet tar väl hand om sina ganska få turister.

Landet har också ett tillfredställande säkerhetsläge med förhållandevis få våldsbrott och rån. De flesta namibier kan tala lite engelska så som turist behöver du inte råka ut för så mycket kommunikationsproblem.

Natur och djurliv i Namibia

Även om naturen i sig är ganska enformig i Namibia så finns ett spännande djurliv.

Noshörning

Framförallt i norra delen av landet med den populära Etosha National Park. Här bjuds du också på ett landskap som är karg och gudsförgäten, förmodligen har du inte sett någonting liknade i hela ditt liv. Sandöken med enorma dyner är vad som väntar, men det finns också grönskande savannområden.

Livet i Namibia är genuint ruralt och du kan förvänta dig små byar där tiden tycks ha stått still och där det fortfarande springer höns på de dammiga vägarna. Du har goda möjligheter att se Big five i Namibia. Här förekommer också arter som man inte ser i de Östafrikanska safariländerna (Tanzania, Kenya och Uganda) såsom röd lechvattenbock, sassaby, springbock och sydafrikansk gemsbock.

Du har också stora möjligheter att få se såväl den svarta som den vita noshörningen. Det finns också många spännande reptilarter som trivs utmärkt i de torra områdena.

Etosha National Park, en av de mest besöksvärda nationalparkerna

Det finns ett antal nationalparker i Namibia som är klart besöksvärda. Du får absolut inte missa Etosha National Park som ligger i norra delen av Namibia. Landets förnämsta park har en yta på hela 22 275 kvadratkilometer. Parken består av flack gräsmark, buskmark och en del sandområden.

Det finns också en stor sjö belägen mitt i parken som är under största delen av året är torrlagd. När regnperioden kommer fylls sjön med fåglar och andra djur. Bland annat kan du då fe se flamingon här.

Parken bjuder annars på ett rikt djurliv med 100 däggdjursarter, 350 olika fågelarter och hela 1000 olika reptilarter. Det finns ungefär 3000 svarta noshörningar och tio gånger så mycket elefanter. Lejon, leopard och gepard förekommer också. Det finns många vattenhål, somliga är naturliga medan andra är konstruerade. Under torrperioden är hålen bra ställen för att studera djuren på.

Det finns mycket elefanter i Etosha National Park

Campingplatser och restauranger

Logi finns på tre olika campingplatser. Standarden är varierande, men restauranger, bensinstationer och livsmedelsbutiker finns på alla campingar.

Bästa årstiden att besöka Etosha

Parken har bra vägar och nästan hela området är framkomligt med bil, under regnperioden kan dock vissa problem uppstå på vägarna. Bästa tiden att besöka Etosha är under maj-september när det är som svalast i luften, under den perioden är också djuren som mest aktiva.

Kombinera en resa till Namibia, Botswana eller Sydafrika

Du kan med fördel kombinera en resa till Namibia med Botswana eller Sydafrika. Vissa charterarrangörer anordnar sådana kombinerade resor.

Karta över Namibia

Vanliga frågor och svar om Namibia

Är det mycket turister i Namibia?

Landet har ganska få turister så det är ett bra ställe att åka till för att uppleva den Afrikanska kulturen ordentligt.

Har Namibia vacker natur?

Mest är här torr öken men här finns också grönskande savannområden som exempelvis i det populära Etosha National Park. Där får man se en stor variation av grönska till stora dyner av sandöken och det ligger en stor sjö i parken som är torrlagd under torrt klimat och fylls på under regnperioden som då lockar mycket djur.

Vad kan man göra för aktiviteter i Namibia?

Här finns flera nationalparker varav Etosha National Park är den mest besökta. Här kan man se ett rikt djurliv på mer än 100 däggdjurarter, 350 olika fågelarter och 1 000 olika reptilarter.