Grannländer

Här kommer information om grannländer till Sydafrika såsom Botswana, Mocambique, Leshoto, Swaziland och Namibia. Varför inte passa på att besöka andra länder när du är i Sydafrika?

Om Afrika

Om du är nyfiken på Afrika så kan den här artikeln vara en bra utgångspunkt. Läs om Afrikas natur, klimat och svunna storslagna kulturer. Bland annat.

Sydafrika södra udden

Att resa till Afrika är ett minne för livet

Afrika är världens näst största kontinent (efter Asien) och består av 54 självständiga stater. Från Medelhavet i norr till Godahoppsudden i söder rymmer kontinenten en uppsjö av olika folkslag, kulturer och klimatzoner. Olika länder och områden har sin egen kultur och historia.. Afrika dras med omfattande problem som fattigdom, inbördeskrig, utbredd Aidsepidemi och korruption, men kontinenten är enormt rik på sevärdheter, vacker natur och en fantastisk fauna. En resa till Afrika – vart du än åker – är garanterat ett minne för livet.

Upplev naturen och djurlivet i Afrika

Naturen i Afrika skiftar väldeliga från Saharas enorma öknar i norr till ett tempererat klimat längst ner i söder. Här finns stäpp och savann där lejon, bufflar, elefanter, apor, leoparder och noshörningar har sin hemvist. På savannerna beter enorma buffelhjordar och här jagar lejon, leoparder och geparder gnuer och antiloper. Det finns idag många nationalparker i Afrika dit man kan åka och ta del av det fantastiska djurlivet.

Djurliv med bland annat lejon

I norra Afrika ligger världens största öken, Saharaöknen, som bjuder på fantastiska klippformationer och sköna oaser. Här finns några av världens största sjöar såsom Victoriasjön. Tanganyikasjön och Malawisjön.

Samtliga av de stora sjöarna visar upp en imponerande artrikedom. I Afrika finns också enorma floder såsom Nilen och Kongo-floden. Nilen, världens näst längsta flod efter Amazonas-floden, börjar som små bäckar i norra Egyptens berg. Den skär rakt igenom det afrikanska landskapet, över 660 mil för att slutligen mynna ut i Victoriasjön i landet Kenya.

Nildeltat gav en gång i tiden upphov till en av världens tidigaste och mest högstående kultur, den egyptiska. Här finns de mäktiga pyramiderna, sfixen och de storslagna gravlämningarna vid konungarnas dal.

Afrika har även fantastiska kuster. Utmed kusterna finns en mängd badvänliga stränder och rika korallrev. Vajande palmer och ljumma havsvindar borgar för en oslagbar semesterupplevelse. Ibland sträcker sig stränderna milsvida och sanden är kritvit och mycket inbjudande. Här finns fantastiska dykmöjligheter till exempel vid Zanzibar, Röda Havet och Mauritius. Här kan man dyka bland hajar, stingrockor och delfiner.

Längst i söder ligger Sydafrika – ett land som tidigare mest var känt för det avskyvärda apartheidsystemet, men som numera är ett rikt turistland som erbjuder fantastiska städer, enastående golfbanor, sköna vingårdar på landet och, inte minst, en rik natur med stora chanser att få se ”the big five”.

Vem du än är och vad du än uppskattar här i livet så kommer du att ha mycket glädje av en resa till Afrika. Dess kultur, historia och naturrikedom lämnar ingen oberörd. Afrika kommer att sätta sig i ditt minne för evigt.

Karta över Sydafrikas grannländer

Vanliga frågor och svar om grannländer till Sydafrika

Vilka är Sydafrikas grannländer?

Det är Botswana, Mocambique, Leshoto, Swaziland och Namibia och dessa länderna berättar vi mer om inne på vår sajt.

Hur många stater finns det i Afrika?

Afrika består av 54 självständiga stater.

Vad kan man uppleva i Afrika på en resa dit?

Här finns mycket vacker natur, kultur och historia. Safari är populärt, att spela golf på världskända golfbanor, besöka vingårdar och mycket annat.