Safari

Planerar du att åka på safari i Sydafrika kan den bästa tiden för detta vara under landets vintermånader, vilket motsvarar det svenska sommarhalvåret april till oktober. Vintermånaderna är den torra perioden för de flesta områdena och då söker sig djuren till kortare gräs och vattenhål, vilket gör det lättare att få syn på djuren på safarin.

Safari med elefanter

Här har vi samlat några av de bästa områden lämpliga för safari.

Drakenbergen

Drakensberg

Drakenbergen är Sydafrikas högsta bergskedja där stora områden har gjorts om till nationalparker. Den största nationalparken ligger vid Kwazulu Natal provinsen på gränsen mot Leshoto.

I norra delen av Drakenbergen ligger Royal Natal Nationalpark som erbjuder både friluftsliv och hiking. Norra delen har den mest spännande terrängen med mycket klippor och vindlande sluttningar. Här svävar rovfåglar och sjöarna är fulla med fisk. Södra delen av Drakensbergen har ett enastående djurliv med antilop, sjakal, babian och piggsvin.

Drakenbergen är ett perfekt resmål för den som gillar att röra sig i naturen med vandringsleder, ridning, äventyrliga sporter med klättring och cykling i bergen samt att få möjligheten att se vattenfall, floder, sjöar, ett överflöd av fisk, svävande rovfåglar och vilda djur,

Krugerparken

Elefanter i Krugerparken

En av världens mest berömda djurreservat är Krugerparken. För bästa chansen att få se Big 5 på safari ska du söka dig hit! Ett stängsel mellan Krugerparken och Great Limpop Transfrontier Park togs bort 2002 och därför är detta nu världens största naturområde. Vägarna i parken är i gott skick och det är lätt framkomlighet med egen hyrbil.

I parken finns hundratals trädarter, och mängder av olika djurarter och naturligtvis The Big Five med elefant, lejon, buffel, noshörning och leopard.

Förutom ett brett djurliv bjuder parken på många spännande arkeologiska fyndplatser med bland annat byn Thurnela. Det finns även stenåldersby Masorini, med ristningar och målningar från San folket och en del andra historiska lämningar spridda runt om i parken.

Det går även att bo i parken med lodger som går att hyra både billigt och lite dyrare om man önskar lyx.

Wild coast

Dykare

Wild Coast är en kustlinje med vilda floder, vackra laguner och bergig terräng perfekt för friluftsliv. Terrängen har djupa raviner, breda laguner och djupa kustskogar med ett mycket rikt djurliv. Det är ett fantastiskt vildmarksområde som även erbjuder romantiska stränder och magiska miljöer.

Förutom att området passar för safari ges många möjligheter för både dykning och surfing men även fågelskådning och golf. I byn Kei Mouth finns exempelvis en mycket trevlig 18–håls golfbana. För den som vill besöka stranden ska ta sig till First Beach i den pittoreska byn Mazeppa Bay,

Du kan också uppleva subtropisk regnskog i Port St Johns vid floden Umzimvubus mynning och i Coffee Bay finns en spännande klippa, Hole in the Wall, med ett hål orsakad av erosion.

Vanliga frågor och svar om Safari

När är det bäst att åka på safari i Sydafrika?

Bäst tid är under vintermånaderna, det vill säga Sveriges sommarhalvår april-oktober.

Var är det bäst att åka på safari?

Bland annat har Drakenbergen i Sydafrika flera områden med nationalparker och så finns även Krugerparken som är populär att åka till.

Var kan man kombinera safari med fler aktiviteter?

Wild Coast är ett bra område både för safari men även för vandring, fågelskådning, golf, dykning och surfing.