Dyka med vithajar

Sydafrika har länge varit omtalat för sina förträffliga vithajsdyk. Det finns flera bra dykplatser om man är sugen på att möta en vithaj. Den mest kända är kanske Shark Alley mellan Dyer Island och Geyser Island. Här gör många sitt första möte öga mot öga med en vithaj.

Vithajsexpeditioner och att bli certifierad hajdykare

Det finns gott om vithajsexpeditioner och du kan lätt bli en certifierad hajdykare, kanske lite för lätt eftersom du oftast kan göra ett prova – på –dyk ena dagen och nästa är det fritt fram för burdyk. Då arrangörerna tyvärr i många fall kan vara något släpphänta med säkerheten så är det viktigt att du själv tar ansvar för din säkerhet och att du känner din kapacitet som dykare. Lita på magkänsla; känner du dig inte redo så bör du undvika burdyk tills du känner dig mer säker.

Dyk bland vithajar

Shark Alley för vithajsfantaster

Shark Alley är någonting helt fantastiskt för vithajsfantaster. Tänk dig att dyka ned på 20 meter djup i klar sikt och plötsligt simmar en 4-8 meter vithaj rakt framför näsan på dig. En såväl skräckinjagande som fantastisk upplevelse!

Den bästa säsongen för vithajsdyk vid Shark Valley är under sommarmånaderna november-mars. Då samlas hajarna i stora stim och jagar sälar, vilket är vithajens huvudsakliga föda.

Vithajsdyk i Gaansbai och Sodowana Beach

Andra heta ställen för vithajsdyk i Sydafrika är Gaansbai och Sodowana Beach.

Vid Gaanbai kommer du nästan garanterat att få syn på vithaj, eftersom arten är mycket vanligt förekommande här. Priset om man färdas ut med bår brukar ligga på mellan 700 – 900 rand. Det inkluderar då 5 timmars dykning med instruktörer.

Dykning

Även vid Sodowana Beach, som ligger vid nordöstra Sydafrikas kust, kan man stöta på en och annan vithaj. De är ganska fåtaliga här, men i gengäld brukar de vara rejält storvuxna.

Längre norrut vid Mocambiques kust är vithajarna mer frekvent förekommande, men under sommarmånaderna letar de sig ofta ner mot Sodowana Beach. Överhuvudtaget är säsongen betydelsefull för hur pass lyckat ditt vithajsdyk kommer att bli. Så se till att pejla in rätt säsong, vilken kan variera från plats till plats längs Sydafrikas långa kust.

Karta över dykställen i Sydafrika

I kartan nedan hittar du de bästa ställena om du vill dyka efter vithajar i Sydafrika. 

Vanliga frågor och svar om att dyka med vithajar

Var i Sydafrika kan man dyka med vithajar?

Mellan Dyer Island och Geyser Island ligger Shark Alley som är den mest kända platsen i Sydafrika om man vill dyka med vithajar. Sedan kan man även köra vithajsdyk i Gaansbai och Sodowana Beach.

Kan man bli certifierad hajdykare?

Ja, det kan du bli bland annat i Sydafrika där det anordnas en hel del vithajsexpeditioner.

När är bästa säsongen för vithajsdyk i Sydafrika?

Det är under perioden november-mars när hajarna samlas i stora stim för att jaga sälar.