Botswana

Botswana ligger norr om Sydafrika och gränsar till Namibia i väster och Moçambique i öster. Landet är ett av Afrikas mer välmående och har under de senaste åren haft god ekonomisk tillväxt framförallt genom exporten av diamantfyndigheter.

Politiskt är landet stabilt och man har alltsedan självständigheten 1966 haft ett fungerande flerpartisystem. Ett mycket allvarligt hot ligger dock över Botswana: den galopperande aidsepidemin, drygt en tredjedel av befolkningen är smittad av den dödliga sjukdomen.

Botswanas naturreservat och turism

Botswana har valt att satsa på en liten, men väl utvecklad turism. Framförallt stödjer sig turismen på underbara natur- och djurliv.

Botswana naturreservat

Servicen fungerar utmärkt på naturreservaten och du har mycket goda chanser att studera djurlivet på en armlängds avstånd. Säkerheten fungerar också bra i naturreservaten, men det är viktigt att du följer de regler och förordningar som finns.

Eftersom Botswanas regering är mån om att miljön i naturreservaten ska förbli opåverkad så kan du behöva söka tillstånd och reservera plats i god tid. Antalet lodger är begränsat. Priserna för safariturer i Botswana är i regel högre än i grannländerna, men i gengäld är servicen bättre och standarden på boende håller bra klass.

Eftersom Botswana undviker massturism, så kommer du att känna dig utvald och omhändertagen.

Att tänka på vid bilresa i Botswana

Du bör tänka på att det är gott om lösgående kreatur, getter och åsnor på Botswanas vägar. Undvik därför att köra bil efter mörkrets inbrott. I landet finns gott om floder och sjöar och att stanna till och ta ett dop kan vara inbjudande. Du bör dock försäkra dig om att vattnet är fritt från gifter och att det inte finns några vilda djur i närheten innan du hoppar i. I övrigt bör du se över ditt försäkringsskydd innan du reser till Botswana så att du har full täckning för rese- och sjukvårdskostnader.

Bilresa i Botswana

Om du planerar att ge dig ut på så kallad off-road driving så se till att planera din resa mycket noga. Stora delar av Botswana är täckta av ett ökenliknande landskap där det knappast finns någon befolkning. Du bör därför se till att ditt fordon har nödutrustning och helst bör du resa i ett lite större sällskap med mer än ett fordon. Lämna en detaljerad färdplan (även försedd med alternativa färdvägar) till någon pålitlig person eller till svenska ambassaden.

Viktiga saker att veta inför din planering av resa till Botswana

Allmänna kommunikationsmedel finns inte utanför de större städerna och logi förekommer i mycket begränsad utsträckning, så tänk på allt sådant innan du ger dig av. Under perioden oktober-mars är det regnperiod i landet och vägarna kan då sköljas bort av kraftig nederbörd, så under den årstiden bör du inte ge dig iväg. Du bör om möjligt också vaccinera dig mot fästingbett innan du åker ut. Övriga vaccinationer är inte nödvändiga i Botswana, men man bör känna till att malaria är vanlig förekommande i de norra delarna av landet.

Du behöver inget visum för inresa till Botswana såvida du inte har tänkt stanna mer än 90 dagar. Planerar du en längre vistelse så kontakta gärna svenska ambassaden och påtala det för dem.

Adress: Tyrgatan 11 Stockholm (Box 26024). Telefon 08 545 258 80.