Karta Sydafrika

Sitter du och planerar din semester i Sydafrika och behöver tips om semesterpärlorna du absolut inte får missa? Använd vår interaktiva karta över Sydafrika för att hitta till de vackraste städerna med mest tursitliv, spännande historia och närhet till vackra och djurrika naturområden. 

Karta över Sydafrika

Möt Sydafrika – ett land med komplicerad historia, rik kultur och en oslagbar närhet till Afrikas vilda naturliv. Du hittar landets största stad Johannesburg i norra delen av landet och populära Kapstaden längst ner i söder. 

Använd vår interaktiva karta för att bekanta dig med Sydafrikas städer och natur. 

Sydafrikas städer

Möt några av de mest besökta städerna i Sydafrika – perfekta för en semesterresa. Vi introducerar städerna kort här, men du kan enkelt klicka dig vidare till våra guider om respektive stad. 

Bloemfontein

Bloemfontein, en bortglömd stad av många turister. Det här är Sydafrikas juridiska huvudstad och hem till landets högsta domstol. I staden hittar vi även ett av Sydafrikas universitet och flera spännande museum och konstgallerier. Bloemfontein är dock mest känt för sina blommor och botaniska trädgårdar. Namnet Bloemfontein, som betyder fontän av blommor, anspelar på de tusentals rosenbuskar som förgyller trottoarer, alléer och parker. 

Namnet Bloemfontein från rosbuskar

Läs mer om den glömda pärlan Bloemfontein

Durban

Durban är en populär semesterort i Sydafrika som bjuder på närhet till den Indiska oceanen, vackra sandstränder, ett stort nöjesutbud och stora köpcentrum. Staden har även en rik historia. Den är nämligen en av Sydafrikas äldsta, vilket syns på de historiska byggnaderna i stadens centrum.

Hamnområdet i Durban

Läs mer om levande Durban.

East London

Fantastiska stränder och ett paradis för vindsurfing – East London är Sydafrikas mest avslappnade stad. Här möter den legendariska F1-banan Prince George Circut ett naturparadis som bjuder på bad, sol, sport och vandringsleder. Ett stenkast från staden hittar vi även Addo Elephant Park, Sydafrikas tredje största nationalpark med Afrikas största population av elefanter. 

Vindsurfing

Läs mer om natursköna East London.

Johannesburg

En stad som aldrig sover – välkommen till Sydafrikas version av New York, Johannesburg. Johannesburg är Sydafrikas största stad. Här finns Afrikas största flygplats, många va de bästa hotellen i landet och en mängd spännande upplevelser. 

Nattlivet i staden är aktivt, här finns många museum och historiska byggnader, men naturen finns ändå precis runt hörnet. Pilanesberg nationalpark ligger en bussfärd från staden och bjuder på några av Afrikas vackraste djur. 

Johannesburg city

Läs mer om Sydafrikas största stad, Johannesburg. 

Kapstaden

Kapstaden, Sydafrikas näst största stad. Precis intill Atlantkusten med sina vackra stränder hittar vi denna välbesökta Sydafrikanska stad. Här finns mängder av museum som berättar landets komplicerade historia, ett stort akvarium och många vackra och historiska byggnader. 

Läs mer om välbesökta Kapstaden. 

Polokwane

Polokwane, som tidigare kallades Pietersburg, är en välbesökt stad i centrala Sydafrika. Här bjuds inte så mycket strandhäng och havsbad, men närheten till Kruger Nationalpark, världens kändaste nationalpark, gör staden till en favorit bland många turister.

Förutom naturen, som finns precis runt hörnet, bjuder staden på spännande museum, stora shoppingcentrum och en spännande krokodilpark. 

Buffalo i Krugerparken

Läs mer om Polokwane.

Pretoria

Pretoria, Sydafrikas huvudstad. Det här är en stad som är djupt förknippad med apartheid och Sydafrikas historia. Här finns flera museum som berättar om stadens mörka historia.

Pretoria ligger även i nära anslutning till Pilanesberg nationalpark. Här kan man se lejon, elefanter, zebror, noshörningar och flera andra av Afrikas ståtliga djur. 

Pretoria

Läs mer om Sydafrikas huvudstad. 

Vanliga frågor och svar om Sydafrika

När är det bäst att åka till Sydafrika?

Sydafrika är ett stort land med många olika klimat. Om man är ute efter sol och bad är det kanske allra bekvämast att åka under september, oktober och november. Läs mer om klimatet i Sydafrika här

Är det säkert att resa till Sydafrika?

Sydafrika har stora problem med brottslighet, där större delen av brotten sker i kåkstäder. Som turist i Sydafrika rekommenderas man att inte ge sig ut själv och alltid ha uppsikt över sina tillhörigheter. Här hittar du säkerhetstips inför din resa till Sydafrika

Behöver man visum för att resa till Sydafrika?

Nej, för kortare semesterresor behöver man i regel inget visum för att resa in i Sydafrika. Om man planerar att stanna längre än 90 dagar ser dock reglerna lite annorlunda ut. Läs mer om Sydafrika och visum här