Flyg till Sydafrika

Sydafrika har tre flygplatser med internationell trafik – Johannesburg International (JSA), Cape Town International Airport och Durban International Airport. Vanligast är att reguljärflyg ifrån Europa landar i Johannesburg eller Kapstaden.

Från Sverige till Sydafrika går inga direkta reguljärflyg, men du kan åka med British Airways, KLM, South African Airways och Lufthansa. Mellanlandning sker i London med British Airways, i Frankfurt Am Main med Lufthansa och i Amsterdam med KLM. Eftersom flyresan är lång, 10 -13 timmar, så känns det skönt att gå ut sträcka på benen lite innan den långa flygresan till Sydafrika.

Flygresa till Sydafrika

Stora skillnader i priset på flygresan till Sydafrika

Flygpriserna varierar beroende på säsong, men billigaste flygresan får man om man bokar i långt i förväg. Högsäsongen infaller under december månad och då är det som allra dyrast att resa till Sydafrika, med en topp runt jul och nyår. Många svenskar har upptäckt den fina möjligheten att fira jul och nyår i i ett högsommarvarmt Sydafrika istället för ett grått och snöslaskigt Sverige. Billigast att flyga till Sydafrika brukar det vara under lågsäsongen augusti – september. Då är det senvinter i Sydafrika.

Prisexempel med olika flygbolag. 
Destination Johannesburg

  • KLM: 5850 kr
  • British Airways: 6050 kr
  • South African Airways: 6175 kr

Jämför priser på flyg till Sydafrika

Som synes är priskillnaden mellan de olika bolagen tämligen liten, men det kan ändå löna sig att jämföra olika alternativ. På www.travelstart.se eller www.kelkoo.se kan du själv jämföra flygpriser till Sydafrika samt söka och boka din biljett. Det är mycket enkelt.

Flyga till Sydafrika

Att flyga till Sydafrika är numera inte så komplicerat, men det är en ganska lång resa så man får vara beredd på att det tar sin tid. Man får också ha med i beräkningarna att det i skrivande stund inte finns några direkta flyg från Sverige till Sydafrika, utan samtliga flighter har minst 1 stopp, och ibland flera. De vanligaste mellanlandningarna görs i Amsterdam, London, Istanbul, Frankfurt och Doha.

De snabbaste resorna tar runt 14 timmar, men åtskilliga tar över 20 timmar, så det gäller att se till att man är beredd på detta.

Flygresa

Billigare flygresor till Sydafrika

Generellt blir det billigast ju tidigare man bokar så man tjänar sällan på att vänta in i det sista på sista-minuten resor. Ska man resa med barn och/eller behöver någon vaccination blir det även svårt att få ihop det praktiska om man väntar för länge. Undantaget kan vara om man reser ensam och ordnar boende själv, då kan man ibland hitta billiga flygstolar närmare flygets avgång.

Om man bokar nära inpå avgången får man vara beredd på att man kanske inte kan göra vad som helst när man väl är där. Hade man exempelvis tänkt att man ska spendera mycket tid på safari med övernattningar i något av reservaten så bör man ha ätit Malariaprofylax i flera veckor innan man reser.

När man planerar en resa till Sydafrika kan det vara bra att tänka på att den dyraste tiden att resa är i vintertid i allmänhet och kring jul och nyår i synnerhet. Då Sydafrika ligger på andra sidan jordklotet så är årstiderna omvända, och vår vinter är alltså deras sommar. Reser man på vår sommar är det lite billigare, och även lite svalare och regnigare där. Dock bör nämnas att det aldrig är riktigt kallt. Dygnssnittet brukar vara strax under 20 grader som kallast.

Tänk på detta när du ska flyga

En annan rekommendation som dock kan sägas gälla samtliga flygresor är att se till att ha det viktigaste i handbagaget. Pengar, dokument och allt som är av större värde eller är extra viktigt, som mediciner eller snuttefiltar. Det mesta kan man, om något försvinner eller bagaget kommer på avvägar, oftast hitta på destinationen oavsett vart man reser, men inte allt.

En praktisk sak är att då resan går rakt söderut så behöver man inte oroa sig för jetlag på samma sätt som om man skulle åka lika långt österut eller västerut. Självklart kommer man vara lite matt oavsett vad då resan är lång, men det blir inte samma kroppsliga omställning som en jetlag medför som ibland gör att det tar flera dagar att komma i fas.

Karta över Sydafrikas flygplatser

Nedan hittar du Sydafrikas tre flygplatser för internationella flygningar utplacerade. 

Vanliga frågor och svar om flyg till Sydafrika

Finns det några flygplatser i Sydafrika?

Ja, det har tre stycken för internationell trafik och de flygplatserna ligger i Johannesburg, Kapstaden och Durban.

Går det några direktflyg till Sydafrika från Sverige?

Nej, det går inga direktflyg men det är endast en mellanlandning. Flyger man med British Airway sker mellanlandningen i London, Lufthansa i Frankfurt Am Main och KLM i Amsterdam.

När är det billigast att flyga till Sydafrika?

Billigast är det under lågsäsongen som är i augusti och september. Oavsett när på året så kan resan också bli billigare om man bokar långt i förväg.