Mocambique

Ett turistland på uppgång med stor potential. Läs mer om Moçambique, ett land som länge slets sönder av inbördeskrig, men som nu börjar återhämtar sig, och som snart är redo att visa omvärlden all sin praktfulla skönhet.

Landet Moçambique gränsar i söder till Sydafrika. I övrigt delar landet gräns med Malawi, Zambia, Zimbabwe och Tanzania. Dessutom har Moçambique maritim gräns med Madagaskar. Landets yta är knappt dubbelt så stor som Sveriges. Södra delen av landet är slättland medan norra delen är mer bergigt.

Under 400 år var landet en portugisisk koloni och portugisiska är fortfarande det officiella språket i Moçambique. Sedan självständigheten år 1975 har landets skakats av omfattade inbördesstrider mellan olika grupper. Det har medfört en omfattande fattigdom och en nästan total avsaknad av hög utbildningsnivå.

Ett fredsavtal som ingicks 1992 gjorde i stort sett slut på de väpnade striderna, men problemen har bestått med bland en mängd trampminor från kriget som fortfarande skördar en hel del offer. Därför är det inte konstigt att Moçambique inte har varit ett land som har haft en särskilt utvecklad turism. Men i takt med att säkerhetsläget, utbildningsnivån och restaureringen så har landet börja segla upp som ett potentiellt turistparadis.

Naturliv och afrikansk kultur

Moçambique har mycket att erbjuda: grönskande regnskogar, ett rikt naturliv i stäppområdena, höga och spännande berg samt en välbevarad afrikansk kultur som i stort sett är opåverkad av västerliga inslag.

Regnskog

Naturen är kanske Moçambiques mest givna turistattraktion, men ännu så har man ganska ont om organiserade safarin och att själv ge sig ut på landsbygden kan vara ödesdigert. Det är fortfarande mycket vapen i omlopp i landet och risken för att bli rånad är relativt hög. Det gäller även om du vistats i stadsmiljö, så undvik att gå ensam och se till att alltid ha dina värdesaker under sträng uppsikt.

Vad huvudstaden Mapulto har att erbjuda

Huvudstaden Mapulto har flera fina hotell, däribland Polana Hotel som har en trevlig bar där du kan sitta under ett palmträd och blicka ut när solen sänker sina strålar i Indiska oceanen. Magiskt vackert. Huvudstaden bjuder också på portugisisk arkitektur från kolonialtiden och ett intressant naturhistoriskt museum som bland annat visar upp elefanter på fosterstadiet.

I övrigt så är den lokala marknaden i närheten av den stiliga tågstationen besöksvärd. Folkvimlet är ganska fascinerande att studera och det finns massa olika saker att köpa.

Besök halvön Sofina

Du kan också kliva på en motorbåt och åka ut till halvön Sofina. Här finns en gammal militärbas där du kan studera kanoner från första världskriget som alltjämt är monterade på basen. Du kan också slå dig ner i en gammal luftvärnskanon eller varför inte provligga en tandläkarstol från 1930-talet.

Isla de Incha, en ö väl värd att besöka

Från Sofina kan du enkelt ta dig vidare till Isla de Incha som förmodligen är Moçambiques mest kända sevärdhet. Isla de Incha är en mycket välbevarad ö som har haft status som naturreservat sedan 1976. Här finns stora möjligheter till vattenaktiviteter såsom dykning, snorkling och delfinsafari. På ön ligger även ett marinbiologiskt museum i gott skick.

Isla de Portugese, en sagolikt vacker plats

Isla de Portugese - lagun med vit sand och kristallblått vatten

Utanför Isla de Incha ligger Isla de Portugese som är en liten lagunö med vit pudersand och mangolbuskage och kristallblått vatten. En sagolikt vacker plats som du bara inte får missa! En resa från Isla de incha till Isla Portugese tar ungefär 45 minuter med en snabbgående motorbåt. Bered dig på och bli blött eftersom vågorna ofta går ganska höga här.

Därför ska du besöka Moçambique

Besöker du Moçambique så är öarna utanför huvudstaden ett måste. Moçambique kommer säkert också att utvecklas till ett allt mer turistvänligt land i takt med att landets ekonomi förbättras och restaureringen från kriget fortgår. Redan nu bjuder landet på en hel del spännande äventyr så om du besöker södra Afrika så bör du absolut ha detta spännande land i åtanke.

Karta över Moçambique

Vanliga frågor och svar om Moçambique

Var ligger Moçambique?

Grannländerna till Moçambique är Sydafrika, Malawi, Zambia, Zimbabwe och Tanzania.

Vad kan man se för sevärdheter i Moçambique?

Naturen är den största turistattraktionen med grönskande regnskogar, spännande höga berg och stäppområden. I huvudstaden Mapulto finns portugisisk arkitektur från kolonialtiden och ett naturhistoriskt museum. Ute på halvön Sofina finns en gammal militärbas, Isla de Portugese är en lagunö och Isla de Incha är den mest kända sevärdheten i landet.

Vilka aktiviteter kan man göra i Moçambique?

Ute på ön Isla de Incha finns stora möjligheter till vattenaktiviteter som snorkling, dykning och delfinsafari Lagunön Isla de Portugese är perfekt för sol och bad.