Johannesburg

Johannesburg är en kaotisk storstad som har rykte om sig att vara farlig. Det stämmer tyvärr, men följ våra råd så behöver du inte råka illa ut utan kan istället ägna dig åt att upptäcka det spontan, kreativa och kulturella Johannesburg.

Johannesburg är Sydafrikas största stad med 3,9 miljoner invånare. Johannesburg är huvudstad i provinsen Gauteng och har en totalyta på 1644 kvadratkilometer – större än London. Johannesburg International Airport är Afrikas största och mest vältrafikerade flygplats.

Johannesburg city

Detta får du inte missa i Johannesburg

  1. Ett måste: Hop-On, Hop-Off Tour genom Johannesburg
  2. Bäst boende: @Sandton Hotel
  3. Bra att veta: Johannesburg är Sydafrikas största stad

Våra bästa tips för Johannesburg

Hop-On, Hop-Off Tour genom Johannesburg

Johannesburg är en stad med en komplicerad och rik historia. Om man vill lära sig så mycket som möjligt om staden samtligt som man får se dess kändaste sevärdheter rekommenderar vi en tur med en Hop-On, Hop-Off-buss. Den röda turistbussen kör till alla Johannesburgs mest kända sevärdheter, bland annat: Johannesburg Zoo, Militärmuseet, Constitution Hill, Apartheidmuseet och kåkstaden Soweto. Hoppa av och på bussen var du vill.

Här kan du förboka dina biljetter och läsa mer om alla stopp Hop-On, Hop-Off gör i Johannesburg. 

Safari i Pilanesberg nationalpark och viltreservat

Många förknippar Sydafrika med Safari och vilda djur. Självklart ska man inte missa att besöka en nationalpark och ett viltreservat när man är på semester i landet. Med start i Johannesburg kan man ta en guidad safari-tur till Pilanesberg nationalpark och viltreservat. Under en heldag får man se lejon, giraffer, flodhästar och krokodiler tillsammans med en kunnig guide som berättar mer om djuren och reservatet. 

Den här typen av äventyr kan sälja slut snabbt, boka därför din Safari-tur i förtid. Här hittar du mer information, ett schema för dagsturen och bilder. 

Bäst boende i Johannesburg

Johannesburg bjuder på boende i flera olika prisklasser. Här finns lyxhotell, familjehotell, vandrarhem och enklare hotell. Vi rekommenderar att man bor hyfsat centralt – om man inte vill bo i närheten av en nationalpark.

Ett alternativ för familjer som vi rekommenderar är lägenhetshotellet @Sandton Hotel. Här bor man säkert nära shoppingcentrum, vacker natur och populära restauranger. 

Hotell i Johannesburg

Här hittar du en lista på alla hotell i Johannesburg.

Johannesburg är inte Sydafrikas huvudstad

På grund av den stora befolkningen och de omfattande internationella kontakterna så tror många att Johannesburg är Sydafrikas huvudstad, det är emellertid felaktigt – den administrativa huvudstaden heter Pretoria. Staden är belägen på en platå i östra Sydafrika och ligger 1750 meter över havet.

Klimat och väder under årstiderna

Klimatet är torrt och mestadels soligt. Medeltemperaturen är 27 grader på sommaren och 20 grader på vintern. Det sköna vädret lockar många turister till Johannesburg, precis som de många sevärdheterna. Du kan besöka staden året runt, under vintertid kan det dock komma häftiga eftermiddagsskurar, och detsamma gäller under våren, främst i oktober.

johannesburg

Sydafrikas kulturella stad

Johannesburg är lite av Sydafrikas kulturella huvudstad och det händer mycket på det kulturella planet. Kvarteret Adjacent är centrum för många vitala teaterscener. Redan under apartheidtiden satte man upp alternativa och rebelliska pjäser här. Detta har fortsatt också efter apartheid.

Vill du se mer mainstream – teater så kan du bege dig till Civic Theatre i Braamfontein. Ett annat coolt kvarter i Johannesburg är stadsdelen Yeoville. Till skillnad från exempelvis Soweto så är det en lugn och fredlig stadsdel. Området är lite bohemiskt och laidback. På Rocky Street hittar du många sköna barer och caféer där du kan sitta och dricka kaffe eller cappuchino.

Om du är musik- och konstintresserad ska du besöka staden under september och oktober. Då pågår olika konstutställningar och många liveframträdanden av band, såväl sydafrikanska som internationella och svarta som vita. Kring Johannesburgs centrala sidogator pågår mycket lokalt musicerande och teaterföreställningar sätts upp. Lite spontant och galet är det, stanna till en stund och sug in den speciella atmosfären av Sydafrikansk kaotisk kreativitet!

Johannesburg med statyn Nelson Mandela

Hotell och logi

Om du ska bo på hotell i Johannesburg så rekommenderar vi dig att du söker logi centralt. Det är dyrare än i förstäderna eller ytterområdena, men för din egen säkerhet så är det nödvändigt. Även i centrum finns hotell i olika prisklasser. Det finns också många vandrarhem och Bed and Breakfast i staden, men även här gäller det att använda sunda förnuftet och att känna av stämningen i området innan du bokar.

Tänk extra på säkerheten

Det är ingen idé att sticka under stol med att Johannesburg kan vara en farlig stad att vistas i. Kriminaliteten är hög, och på kvälls- och nattetid så bör man hålla sig borta från såväl centrum som townships. Oavsett tid på dygnet så bör du inte besöka något township själv, framförallt inte Soweto.

Tänk också på att förvara värdesaker på säkert ställe och var uppmärksam när du tar ut kontanter ur bankomater. Om du blir rånad eller överfallen så gör inte motstånd, det ökar bara risken för att du ska skadas dramatiskt.

Undvik om möjligt kommunala färdmedel Johannesburg, utan åk taxi när du kan. Observera att du inte kan stanna en taxi på gatan, utan du måste ringa efter en bil.

Karta över Johannesburg

Vanliga frågor och svar om Johannesburg

Är det säkert att åka till Johannesburg?

Det är en storstad som kan vara farlig men vi har tagit upp några punkter inne på vår sajt som gör vistelsen mer trygg och säker.

Är Johannesburg Sydafrikas huvudstad?

Nej, det är inte huvudstaden även om Johannesburg är en riktigt stor stad. Sydafrikas huvudstad heter Pretoria.

Vad kan man se och göra i Johannesburg?

Staden bjuder på mycket kultur med konstutställningar, liveframträdanden med musik och flera teaterscener.