Johannesburg

ohannesburg är en kaotisk storstad som har rykte om sig att vara farlig. Det stämmer tyvärr, men följ våra råd så behöver du inte råka illa ut utan kan istället ägna dig åt att upptäcka det spontan, kreativa och kulturella Johannesburg.
Johannesburg är Sydafrikas största stad med 3,9 miljoner invånare. Johannesburg är huvudstad i provinsen Gauteng och har en totalyta på 1644 kvadratkilometer – större än London.

Johannesburg International Airport är Afrikas största och mest vältrafikerade flygplats. På grund av den stora befolkningen och de omfattande internationella kontakterna så tror många att Johannesburg är Sydafrikas huvudstad, det är emellertid felaktigt – den administrativa huvudstaden heter Pretoria. Staden är belägen på en platå i östra Sydafrika och ligger 1750 meter över havet. Klimatet är torrt och mestadels soligt. Medeltemperaturen är 27 grader på sommaren och 20 grader på vintern. Det sköna vädret lockar många turister till Johannesburg, precis som de många sevärdheterna. Du kan besöka staden året runt, under vintertid kan det dock komma häftiga eftermiddagskurar, och detsamma gäller under våren, främst i oktober.

johannesburg
Johannesburg är lite av Sydafrikas kulturella huvudstad och det händer mycket på det kulturella planet. Kvarteret Adjacent är centrum för många vitala teaterscener. Redan under apartheidtiden så satte man upp alternativa och rebelliska pjäser här. Detta har fortsatt också efter apartheid. Vill du se mer mainstream – teater så kan du bege dig till Civic Theatre i Braamfontein. Ett annat coolt kvarter i Johannesburg är stadsdelen Yeoville. Till skillnad från exempelvis Soweto så är det en lugn och fredlig stadsdel. Området är lite bohemiskt och laidback. På Rocky Street hittar du många sköna barer och caféer där du kan sitta och dricka kaffe eller cappuchino.

Om du är musik- och konstintresserad så ska du besöka staden under september och oktober. Då pågår olika konstutställningar och många liveframträdanden av band, såväl sydafrikanska som internationella och svarta som vita. Kring Johannesburgs centrala sidogator pågår mycket lokalt musicerande och teaterföreställningar sätts upp. Lite spontant och galet är det, stanna till en stund och sug in den speciella atmosfären av Sydafrikansk kaotisk kreativitet!

Om du ska bo på hotell i Johannesburg så rekommenderar vi dig att du söker logi centralt. Det är dyrare än i förstäderna eller ytterområdena, men för din egen säkerhet så är det nödvändigt. Även i centrum finns hotell i olika prisklasser. Det finns också många vandrarhem och Bed and Breakfast i staden, men även här gäller det att använda sunda förnuftet och att känna av stämningen i området innan du bokar.

Det är ingen idé att sticka under stol med att Johannesburg kan vara en farlig stad att vistas i. Kriminaliteten är hög, och på kvälls- och nattetid så bör man hålla sig borta från såväl centrum som townships. Oavsett tid på dygnet så bör du inte besöka något township själv, framförallt inte Soweto. Tänk också på att förvara värdesaker på säkert ställe och var uppmärksam när du tar ut kontanter ur bankomater. Om du blir rånad eller överfallen så gör inte motstånd, det ökar bara risken för att du ska skadas dramatiskt. Undvik om möjligt kommunala färdmedel Johannesburg, utan åk taxi när du kan. Observera att du inte kan stanna en taxi på gatan, utan du måste ringa efter en bil.