Dyka i Sydafrika

Oavsett om du är nybörjare eller erfaren proffsdykare så bjuder Sydafrika på en massa dykutmaningar. Landet har en lång kustlinje och varma strömmar från både Atlanten och Indiska Oceanen gör att du kan dyka praktiskt taget hela året om. Här finns fantastiska tropiska rev, gott om spännande vrak och massa hajarter som den våghalsige kan dyka med!

Vrakdykning

Vrakdykning

För den som är besatt av vrakdykning så är vattnen runt Kapstaden ett måste. Här ligger åtskilliga förlista vrak. Vissa av dem har sjunkit i vår livstid, medan de äldsta härstammar från sjörövarnas glansdagar på 1600-talet. Vissa vrak ligger så pass nära strandlinjen att du inte ens behöver ha tillgång till båt för att komma åt dem.

Dyk i det tropiska dykområdet Sodwana Bay

Ett annat fantastiskt område för dykning är Sodwana Bay som ligger i norra KwaZulu-Natlaprovninsen på Sydafrikas östkust. Det är ett tropiskt dykområde med mer än 1200 fiskarter. Här finns valhajar, delfiner och olika arter av sköldpaddor. Sikten i vattnet är mycket god och är i medeltal 12 meter, men under riktigt goda förhållanden kan man se ända upp till 40 meter.

Under sommaren är det inte ovanligt med vattentemperaturer upp till 30 grader och temperaturen understiger sällan 20 grader, oavsett årstid. Det innebär att man kan dyka i Sodowan året om.

Om du har riktigt tur så kan du få se en valhaj, de är dock mer frekvent förekommande lite längre norrut vid Mocambiques kust. Störst chans att se denna bjässe är under vintermånaderna maj-oktober. Sodowan lämpar sig för alla typer av dykare; såväl nybörjare som mer erfarna.

Dykning för erfarna i Protea Bank

Protea Bank däremot är ett område som endast bör dyka i om du är erfaren och har högre dykutbildning såsom PADI eller CMAS. Området ligger vid Shelley Beach, ett par timmars bilresa söder om Durban. Undervattensströmmarna här är mycket kraftfulla och kan överraska den som inte är dykvan.

Protea Banks anses av många vara ett av världens främsta dykområden för hajar. Här finns bland annat tjurhaj, hammarhaj och kopparhaj. Revens djup varierar från 8 meter till upp mot 45 meter. Hajarna återfinns här mest under de varma sommarmånaderna från november till mars.

Dyk bland hajar

Gansbaai för dykning med vithajar

Ett annat hotspot är Gansbaai som ligger 15 mil öster om Cape Town. Området anses vara det bästa för dykning med vithajar. Här ligger den berömda Shark Alley, inklämd mellan Dyer Island och Geyser Rock.

Här finns en enorm mängd sälar vilket lockar vithajarna. Många arrangörer anordnar resor ut till Shark Valley och det är dykning med bur som gäller. Hajarna frestas att komma nära burarna med hjälp av bete som lockmedel. En garanterat nervkittlande upplevelse att se en 6 meter lång vithaj simma rakt förbi näsan på dig!

Karta över bra dykställen i Sydafrika 

De bästa platserna för dykning i Sydafrika är utplacerade på kartan nedan. 

Vanliga frågor och svar om att dyka i Sydafrika

Går det att vrakdyka i Sydafrika?

Ja, runt Kapstaden är det spännande med vrakdykning med många förlista vrak. Här finns riktigt gamla vrak från 1600-talet.

Var kan man dyka i Sydafrika?

Sodwana Bay är ett tropiskt dykområde med mer än 1 200 fiskarter och där du även kan se sköldpaddor, delfiner och valhajar. Runt Kapstaden finns det också stora möjligheter för vrakdykning. För mer erfarna dykare kan man även dyka i Protea Bank, men där finns mycket starka undervattensströmmar.

Finns det dykning med vithajar i Sydafrika?

Ja, i Gansbaai kan man dyka med bur och se vithajar. Många arrangörer anordnar resor ut till Shark Valley för dykning med vithaj.