Dyka i Syafrika

Oavsett om du är nybörjare eller erfaren proffsdykare så bjuder Sydafrika på masa dykutmaningar. Landet har en lång kustlinje och varma strömmar från både Atlanten och Indiska Oceanen gör att du kan dyka praktiskt taget hela året om. Här finns fantastiska tropiska rev, gott om spännande vrak och massa hajarter som den våghalsige kan dyka med!

För den som är besatt av vrakdykning så är vattnen runt Kspastaden ett måste. Här ligger åtskiliga förlista vrak. Vissa av dem har sjunkit i vår livstid, medan de äldsta härstammar från sjörövarnas glansdagar på 1600-talet. Vissa vrak ligger så pass nära strandlinjen att du inte ens behöver ha tillgång till båt för att komma åt dem.

Ett annat fantastiskt område för dykning är Sodwana Bay som ligger i norra KwaZulu-Natlaprovninsen på Sydafrikas östkust. Det är ett tropiskt dykområde med mer än 1200 fiskarter. Här finns valhajar, delfiner och olika arter av sköldpaddor. Sikten i vattnet är mycket god och är i medeltal 12 meter, men under riktigt goda förhållanden kan man se ända upp tilll 40 meter. Under sommaren är det inte ovanligt med vattentemperaturer upp till 30 grader och temperaturen understiger sällan 20 grader, oavsett årstid. Det innebär att man kan dyka i Sodowan året om. Om du har riktigt tur så kan du få sen en valhaj, de är dock mer frekvent förekommande lite längre norrut vid Mocambiques kust. Störst chans att se denna bjässe är under vintermånaderna maj-oktober. Sodowan lämpar sig för alla typer av dykare; såväl nybörjare som mer erfarna.

Protea Bank däremot är ett område som endast bör dyka i om du är erfaren och har högre dykutbildning såsom PADI eller CMAS. Området ligger vid Shelley Beach, ett par timmars bilresa söder om Durban. Undervattensströmmarna här är mycket kraftfulla och kan överraska den som inte är dykvan. Protea Banks anses av många vara ett av världens främsta dykområden för hajar. Här finns bland annat tjurhaj, hammarhaj och kopparhaj. Revens djup varierar från 8 meter till upp mot 45 meter. Hajarna återfinns här mest under de varma sommarmånaderna från november till mars.

Ett annat hotspot är Gansbaai som ligger 15 mil öster om Cape Town. Området anses vara det bästa för dykning med vithajar. Här ligger den berömda Shark Alley, inkälmd mellan Dyer Island och Geyser Rock. Här finns en enorm mängd sälar vilket lockar vithajarna. Många arrangörer anordnar resor ut till Shark Valley och det är dykning med bur som gäller. Hajarna frestas att komma nära burarna med hjälp av bete som lockmedel. En garanterat nervkittlande upplevelse att se en 6 meter lång vithaj simma rakt förbi näsan på dig!