Tågresor i Sydafrika: En guide till lyxiga tågresor genom Sydafrika

En tågresa genom Sydafrika är så mycket mer än bara ett smidigt transportmedel – det är en resa kantad av lyx, kultur och spektakulära landskap. Det finns i huvudsak två ikoniska tågresor som bjuder på det där lilla extra om man vill uppleva Sydafrika från landets absolut bästa sida: Blue Train och Rovos Rail. Dessa tåg erbjuder hög komfort, tidlös elegans och service som gör varje resa till ett äventyr i sig. 

Blue Train i Sydafrika

Blue Train – Fem stjärnor på räls 

Blue Train, eller Blå Tåget på svenska, refereras ofta till som ett femstjärnigt hotell på räls. Med Blue Train kan man resa flera olika rutter:

  • Pretoria – Kapstaden
  • Pretoria – Krugerparken
  • Pretoria – Durban
  • Pretoria – Hoedspruit
  • Pretoria – Victoria Falls 

Pretoria – Kapstaden

Detta är en resa på 54 timmar som sträcker sig över 1 600 kilometer. Under resans gång får man uppleva det föränderliga landskapet utanför tågets fönster – från savannernas vidder till de vackra vinfälten i den Västra Kapprovinsen. 

Pretoria – Krugerparken

Denna resa tar 19 timmar och tar en från Pretoria till Krugerparken, Sydafrikas kändaste nationalpark. I Krugerparken får man bland annat möta Afrikas Big Five och en mängd andra vackra djur och häpnadsväckande natur. Man kan kalla denna rutt en safari på räls och man har möjlighet att boka till ett lyxigt safariboende väl på plats Krugerparken. 

Krugerparken i Sydafrika

Ombord på Blue Train

Blue Train är på många sätt synonymt med lyx och flärd. Här kan man verkligen förvänta sig högre standard än på de svenska nattågen. Ombord kan man boka sviter i olika prisklasser – och om man bokar den lyxigaste sviten får man till och med tillgång till en personlig butler. 

De Luxe-sviterna erbjuder ett lyxigt och mysigt sovrum med luftkonditionering, golvvärme, privat badrum inrett med marmor och guld, vackra handdukar och lakar, och underhållning i form av TV-apparater och annan elektronik.

Luxury-sviterna erbjuds man snäppet högre standard. Här får man en personlig butler, större rum än övriga sviter, ett lyxigt badkar och all annan komfort som erbjuds i De Luxe-sviterna. 

För resenärer erbjuds gourmetmåltider i tågets eleganta matsalar, avkopplande lounger och ett observationsdäck där man kan njuta av landskapet som sveper förbi med en god drink i handen. 

Under resan stannar Blue Train vid utvalda platser så att man kan gå av och uppleva Sydafrikas natur och kultur på nära håll. Man kan till exempel få ta del av en guidad tur i staden Kimberley och få lära sig mer om Sydafrikas gruvhistoria och handel med diamanter. 

Rovos Rail – Tidlös elegans i nostalgins tecken 

”Det lyxigaste tåget i världen”, så beskriver Rovos Rail sig själva. Med Rovos Rails kan man resa på flera exklusiva och mångsidiga rutter. Några av dessa är:

  • Pretoria – Kapstaden
  • Pretoria – Victoriafallen
  • Pretoria – Durban

Pretoria – Kapstaden

Denna 3-dagarsresa över 1 600 kilometer ger den perfekta inblicken i Sydafrikas vackra landskap. Under resans gång får man se några av landets mest ikoniska landmärken – från savannerna till bergen och vinodlingarna. 

Pretoria – Victoriafallen 

Under 3 till 4 dagar reser man från Pretoria till de majestätiska Victoriafallen i Zimbabwe. Resan sträcker sig över 1 400 kilometer och bjuder på vacker utsikt över Sydafrika som grannlandet Zimbabwe. 

Pretoria – Durban 

En resa under 2 nätter över 800 kilometer mellan Pretoria och Durban. Under denna rutt bjuds man på safari och sydafrikanska kulturupplevelser. Besök nationalparkerna Nambiti och KwaZulu-Natal. 

Ombord på Rovos Rail

Rovos Rails erbjuder tidlös lyx blandat med moderna bekvämligheter. Varje svit är unik med sin egen charm och det finns sviter i flera olika prisklasser. 

Njut av mat i världsklass i den eleganta restaurangen. Maten lagas av färska och lokala råvaror. Är man sugen på lite frisk luft kan man besöka tåget observationsdäck med balkong. Där kan man njuta av landskapet utanför med ett gott glas vin i handen. 

Res genom Sydafrika i lyx

En tågresa med Blue Train eller Rovos Rails är så mycket mer än ett sätt att resa från punkt A till punkt B – det är en upplevelse i sig. Få resor erbjuder den nivå av lyx och komfort som dessa tågresor. Vakna upp till en ny utsikt varje dag, njut av tågens service i världsklass och ät goda måltider lagade på lokala råvaror.

Vanliga frågor och svar om tågresor i Sydafrika

Vad kostar det att resa med Rovos Rail?

Att resa med Rovos Rail kostar ungefär från 20 000 kronor per person – men priset avgörs av när man bokar, vilken rutt man reser och vilken svit man bokar.

Vad kostar det att resa med Blue Train i Sydafrika?

Att resa med Blue Train kostar ungefär från 20 000 kronor – men priset varierar beroende på om man reser under hög- eller lågsäsong, vilken rutt man reser och vilken svit man bokar.

Vilka tågresor går genom Sydafrika?

Två lyxiga tågresor genom Sydafrika är Blue Train och Rovos Rail. Dessa två erbjuder övernattning i lyxiga sviter under en resa genom Sydafrikas vackra landskap.

Hur många kan resa med Rovos Rail?

På Rovos Rail finns det 36 sviter, där maximalt 72 passagerare kan resa samtidigt. Detta för att tåget aldrig ska bli för fullt – så att det finns gott om utrymme till alla passagerare.

Vilket är det lyxigaste tåget i Sydafrika?

Rovos Rail och Blue Train är de två lyxigaste tågen i Sydafrika. Detta är tåg som bjuder på en resa utöver det vanliga med fantastisk service, god mat och lyxiga sviter.