Säkerhetstips vid resa till Sydafrika

Säkerhet: Brottsligheten är hög i Sydafrika. De flesta brotten sker dock i storstädernas slumområden där turister i allmänhet inte vistas. Dock förekommer stöld av pass på flygplatser, tåg – och busstationer.

Tänk på följande för bästa säkerhet

För att inte råka ut för brott så bör du tänka på följande: Undvik att vara ensam i de större städernas centrum på nätterna. Det går dock bra att vistas på restauranger, biografer och teatrar, men se till att förbeställa taxi när du transportera dig, åk inte svarttaxi.

Säkerhet - undvik att gå ensam

Förvara dina värdesaker såsom klocka, plånbok och smycken på ett säkert ställe, se framförallt till att de inte är synliga. Ha endast mindre summor av kontanter på dig.

Undvik att åka pendeltåget i Kapstaden samt även lokaltåget mellan Johannesburg och Pretoria.

I Sydafrika så är 5,6 miljoner människor smittade med hiv/aids – viruset. Du bör därför undvika att ha oskyddat sexuellt umgänge med lokalbefolkningen.

Om du blir utsatt för rån

Om ändå blir utsatt för rån så lämna över dina värdesaker lugnt och stilla. Om du gör motstånd öka risken för att du skadas dramatiskt.

Bränder och jordbävningar

Under den sydafrikanska vintern kommer mycket regn i delar av landet. Det gör att det ibland förekommer mindre bränder. Det råder mycket liten risk för jordbävningar, men mindre jordskalv har förekommit, exempelvis utanför Johannesburg.

Säkerhet vid bad

Säkerhet vid bad med starka underströmmar

Vid både Indiska Oceanen och Atlanten är underströmmarna förrädiska. Du bör därför iaktta största när du badar. Drunkningsolyckor och hajattacker förekommer. Svenska ambassaden rekommenderar att du endast badar vid stränder med särskilda badvakter.

Allmän försiktighet och uppmärksamhet

I maj-juni 2008 skakades Sydafrika av våldsamma oroligheter. Åtminstone 50 personer dödades och uppskattningsvis 40 000 personer blev tillfälligt hemlösa. Attackerna riktades främst mot personer från andra afrikanska länder och var mestadels koncentrade till townships, kåkstäder och informella bosättningar. En del incidenter förekom även i centrala Johannesburg.

Oroligheterna har nu dämpats och svenska ambassaden har återgått till ordinarie reserekommendationer för Sydafrika. Utöver det som ovan nämnts uppmanas du som turist att vara allmän försiktig och uppmärksam.

Mer information om det aktuella säkerhetsläget i Sydafrika kan du får på svenska ambassadens webbplats.

Vanliga frågor och svar om säkerhetstips vid resa till Sydafrika

Är det säkert att åka till Sydafrika?

Det finns en hög brottsnivå i landet som mestadels är i områden med väldigt lite turister. Det finns just nu inga aktuella rekommendationer om att undvika resor hit. Följ alltid aktuell information på svenska ambassadens webbplats.

Hur håller man sig säker från stöld och andra brott på resa i Sydafrika?

Bland annat bör man inte gå någonstans ensam under kvällar och nätter och undvika svarttaxi samt att inte ha synliga värdesaker på sig och framme. Läs mer om våra tips inne på vår sajt.

Vad gör man om man blir utsatt för rån i Sydafrika?

Prioritering är att försöka hålla sig lugn och lämna över sina värdesaker lugnt och stilla för att inte öka risken för att bli utsatt för skador. Därefter kontaktar man den lokala polisen för att anmäla vad som har hänt.