Ta sig runt i Sydafrika

Sydafrika är det land i Afrika som har de mest utvecklade kommunikationerna.

Inrikesflyg i Sydafrika

Inrikesflyg finns mellan flera större städer. Det finns ett tiotal större flygplatser i Sydafrika och ett tjugotal mindre privata bolag som flyger inrikes. Det nationella flygbolaget heter South African Airways (SSA). Durban, Johannesburg och Kapstadens flygplatser betjänar internationell trafik.

Tåg och buss

Tågstationen Knysna i Sydafrika

Järnvägsnätet är välutvecklat. Man kan välja om man vill åka lyxigt, eller om man nöjer sig med ett vanligt lokaltåg. The Blue Train är ett snabbtåg som trafikerar se större städerna. En del tåg kör också speciella turer till nationalparkerna, exempelvis till Krugerparken och Rovos Rail. I alla större städer finns bussar och busslinjer trafikerar såväl stadstrafik som mellan olika orter. Långfärdsbuss går i form av greyhound – eller transluxbus. Det är moderna och bekvämliga bussar som är utrustade med aircondition.

Hyrbil

Om ni är några stycken och ska resa långt, så kan ett bra alternativ också vara att hyra en egen minibuss.
Vägarna är i fint skick och vägnätet är ganska finmaskigt. Vägnätet omfattar 358 596 kilometer och mer än 50 procent utgörs av asfalterad väg. På de flesta orter finns chans att hyra bil.

Hyrbil i Sydafrika

Tänk bara på att det är vänstertrafik som gäller i Sydafrika. Folk kör också ganska ovårdat och ofta är alkohol – eller drogpåverkade förare ute på vägarna. Så uppmaningen blir att ta det lugnt och ha ögonen med er! För att köra bil i Sydafrika så behöver du ett internationellt körkort.

Lokaltrafiken

I Kapstaden går det bra att ta sig runt med lokala transportmedel. Under kvälls- och nattetid så bör du dock ta taxi. I Johannesburg så rekommenderar vi inte att du åker med kommunala färdmedel som bussar och pendeltåg. Lämpligast är att åka taxi, du kan dock inte bara stoppa en taxi på gatan, utan måste ringa från en hållplats.

Ett annat alternativ är att ta en kombitaxi, en slags minibuss som kör längre distanser. Säkerheten på dem är bättre än andra kommunala färdmedel, men helt ofarliga är de inte.

Vanliga frågor och svar om att ta sig runt i Sydafrika

Finns det några inrikesflyg i Sydafrika?

Ja, det finns inrikesflyg mellan flera av de större städerna och det finns ett tiotal större flygplatser.

Går det bra tåg och buss i Sydafrika?

Järnvägsnätet är väl utvecklat och det går att välja bland enklare lokaltåg till att åka mer lyxigt. Här finns även snabbtåg till städer och specialturer till nationalparkerna. I de större städerna finns bra med bussar och för långfärder finns greyhounds som är moderna och bekvämliga bussar utrustade med aircondition.

Hur är det att åka med hyrbil i Sydafrika?

På de flesta orterna går det att hyra bil och vägarna är i fint skick. Det är viktigt att tänka på att här är vänstertrafik och att många förare kör ovårdat och är ofta alkohol- eller drogpåverkade.