Drakensbergen

Drakensberg är en bergskedja som sträcker sig genom Sydafrika från gränsen i norr till Durban i söder. Det är Sydafrikas högsta bergskedja med toppar upp till 3482 meter över havet.

Bergen är majestätiskt vackra och man har skyddat området genom att göra om stora områden till nationalparker. Den största av nationalparkerna ligger vid Kwazulu Natal provinsen på gränsen mot Leshoto. De spetsiga bergstopparna här kallas av på Zuluspråket för ”ukhahlamba” vilket betyder ”barriären av spjut”. Bergen är mycket lämpade för vandring.

Norra delen av Drakensbergen

I norra delen av Drakensbergen ligger Royal Natal Nationalpark som är ett utsökt område för friluftsliv och hiking. Här ligger den berömda ”The Amphibietheatre” som är en 5 km lång bergskam vilken tar formen av en naturlig amfibieteater.

Norra delen har också den kanske mest spännande terrängen med massa klippor och vindlande sluttningar. Över denna del av Drakensbergen svävar rovfåglar, floder slingrar sig genom landskapet, små sjöar som är fulla med fisk. Kort sagt; det är en plats som är gjord för äventyr. Du kan ägna dig åt bergsklättring, åka moutainbike och en mängd andra äventyrligheter.

klippor och vindlande sluttningar

Här rinner också Tungela River som faller 850 meter ner ifrån ”The Amphibietheatre” i en serie av vattenfall. Det är ett område så vackert att gud håller andan!

De centrala och södra delarna av Drakensbergen

Även om den norra delen av Drakensbergen är den mest berömda så ska man inte glömma de centrala och södra delarna. Centrala Drakensbergen består av en solid basaltsbergsvägg som sträcker sig 35 kilometer och ändas med en massiv hörnsten som kallas för Giants Castle Game som ligger vid bergens sluttningar. Här finns ett antal grottor med vackra väggmålningar.

Terrängen är annars lite flatare i söder med en del gröna, böljande kullar. Området sträcker sig från Giants Castle i norr till Kwa Zulu-Natal i söder.

Södra delen av Drakensbergen besöker man mest för det enastående djurlivet. Här finns bland annat antilop, sjakal, babian och piggsvin. Området är också mycket populärt bland sportfiskare. Här finns ett stort antal dammar som är mycket rika på foreller.

Klippmålningar

År 2000 upptogs Drakensbergen på UNESCOS:s världarvlista till följd av dess orörda naturområde samt dess omfattande kulturella arv i form av 35 000 klippmålningar. Som San-folket efterlämnat. Målningarna finns bevarade i mer än 500 olika grottor i Drakensbergen. Du återfinner dem huvudsakligen i den norra delen av Drakensbergen.

Drakensbergen passar den som vill röra sig i naturen

Drakensberg

Svävande rovfåglar, vattenfall, floder och sjöar med ett överflöd av fisk, vilda djur, vandringsleder, möjligheter till ridning och en mängd äventyrliga sporter från klättring till cykling i bergen, gör Drakensbergen till en enastående destination för alla som älskar att röra sig i naturen.

Karta över Drakensberg

Vanliga frågor och svar om Drakensbergen

Var ligger Drakensbergen?

Det ligger i Sydafrika och är en bergskedja som sträcker sig från Sydafrikas norra gräns ner till Durban i söder.

Var finns de kända klippmålningarna på Drakensbergen?

Framför allt kan man se klippmålningarna i den norra delen. Det finns cirka 35 000 klippmålningar som San-folket efterlämnat sig så det finns mycket att se.

Vilken del av Drakensbergen är bäst att besöka?

Är man ute efter friluftsliv, hiking och äventyr som exempelvis åka moutainbike och bergsklättring är den norra delen perfekt för detta. Här finns spännande terräng med klippor och vindlande sluttningar. Vill man mest se djurlivet och fiska passar de centrala och södra delarna bättre.