Väder i Sydafrika

Sydafrika har ett mycket varierande klimat. Om du vill resa tid huvudsakligen för sol och bad så ska du tänka på att årstiderna är de omvända mot Skandinavien. Högsommaren kommer först till jul och nyår! Lär dig mer om Sydafrikas klimat här!

Klimat i Sydafrika

Sydafrika är ett vidstäckt land med flera lokala klimatzoner. Landet är omgivet av kust på tre sidor och Atlanten och Indiska oceanen sätter sin prägel på klimatet. Vädret varierar också beroende på latitud, höjd över havet och avstånd till kusten. Innan du reser till Sydafrika så kom ihåg att årstiderna är omvända på södra halvklotet; våren infaller i september – oktober, sommaren i december-mars, höst i april-maj samt vinter i juni-augusti.

Temperatur

Det varmaste klimatet hittar man i nordost, längs kusten mot indiska oceanen där temperaturen nästan alltid är högre än i resten av landet. Den västra Kapprovinsen har ett klimat som påminner mycket om Medelhavets med varma vindar och en medeltemperatur på runt 25 grader sommartid, det är mycket soligt och behagligt, men nätterna kan vara en aning svala. Vintertid ligger temperaturen i västra Kapprovinsen på runt 15 grader, då och då kan det komma sporadiska regnskurar. Längs kusterna, speciellt nere i söder, är det kyligt på natten och morgonen. Transvaal-provinsen i landets innersta har ett mycket fördelaktigt klimat med varma somrar och torra, milda vintrar Medeltemperaturen i inlandet ligger kring 27 grader sommartid, svalare vintertid. På västkusten, mot Atlanten, är klimatet torrt och medeltemperaturen sommartid igger runt 25-30 grader. Övriga delar av året sjunker temperaturen något. Atlantens vatten är, trots den höga medeltemperaturen, ganska svalt. Våren här är en enormt färggran tid då faunan blomstrar.

Nederbörd

Under sommaren faller den mesta nederbörden i form av regn. Somrarna är heta i hela landet. I kustområdena i väst och sydväst regnar det företrädesvis på vintern. Regnen är oförutsägbara och uppkommer ofta ganska hastigt.Åsk- och hagelbyar är vanliga i inlandet, de kan vara kraftiga och uppträda tillsammans med storm, vilket gör att man måste vara medveten om det när man vistas ute på landsbygden och kanske har långt till närmsta skydd/tak.