Sydafrika har ett mycket varierande klimat. Om du vill resa hit huvudsakligen för sol och bad så ska du tänka på att årstiderna är de omvända mot Skandinavien. Högsommaren kommer först till jul och nyår! Lär dig mer om Sydafrikas klimat här!
Klimat i Sydafrika
Sydafrika är ett vidsträckt land med flera lokala klimatzoner. Landet är omgivet av kust på tre sidor och Atlanten och Indiska oceanen sätter sin prägel på klimatet. Vädret varierar också beroende på latitud, höjd över havet och avstånd till kusten.
Innan du reser till Sydafrika så kom ihåg att årstiderna är omvända på södra halvklotet; våren infaller i september – oktober, sommaren i december-mars, höst i april-maj samt vinter i juni-augusti.
Temperatur
Det varmaste klimatet hittar man i nordost, längs kusten mot indiska oceanen där temperaturen nästan alltid är högre än i resten av landet.
Den västra Kapprovinsen har ett klimat som påminner mycket om Medelhavets med varma vindar och en medeltemperatur på runt 25 grader sommartid, det är mycket soligt och behagligt, men nätterna kan vara en aning svala. Vintertid ligger temperaturen i västra Kapprovinsen på runt 15 grader, då och då kan det komma sporadiska regnskurar.
Längs kusterna, speciellt nere i söder, är det kyligt på natten och morgonen.
Transvaal-provinsen i landets innersta har ett mycket fördelaktigt klimat med varma somrar och torra, milda vintrar Medeltemperaturen i inlandet ligger kring 27 grader sommartid, svalare vintertid.
På västkusten, mot Atlanten, är klimatet torrt och medeltemperaturen sommartid igger runt 25-30 grader. Övriga delar av året sjunker temperaturen något. Atlantens vatten är, trots den höga medeltemperaturen, ganska svalt. Våren här är en enormt färggran tid då faunan blomstrar.
Nederbörd
Under sommaren faller den mesta nederbörden i form av regn. Somrarna är heta i hela landet. I kustområdena i väst och sydväst regnar det företrädesvis på vintern. Regnen är oförutsägbara och uppkommer ofta ganska hastigt. Åsk- och hagelbyar är vanliga i inlandet, de kan vara kraftiga och uppträda tillsammans med storm, vilket gör att man måste vara medveten om det när man vistas ute på landsbygden och kanske har långt till närmsta skydd/tak.
Vädret skiljer sig på var i Sydafrika du åker
Sydafrika är ett förhållandevis stort land, ungefär 3 gånger så stort som Sverige till ytan, så det är inte överraskande att vädret skiftar ordentligt beroende på var man befinner sig. Det är även ganska stora skillnader i temperatur och nederbörd mellan årstiderna.
Inåt landet ligger stora delar på en platå vilket gör att Sydafrikas genomsnittstemperatur är lägre än andra länder på samma breddgrad. På högre höjd kan det även bli minus under vintern medan det längs kusten ofta är milt. På platån vid gränsen till Lesotho brukar det på vintern råda en årlig bottenmarkering på under 6 minusgrader, och så sent som 1994 kom det över en halvmeter snö i området. Här finns Sydafrikas största skidresort Tiffindell med 5 liftar, och det finns även ett litet skidområde på Matroosberg nära Kapstaden.
De nordvästra delarna är mest öken. I nordöst är det subtropiskt och i de norra och centrala delarna är det stäppklimat.
I sydväst längs kusten är det medelhavsklimat med varma somrar och milda vintrar med regn. Området påverkas kraftigt av det faktum att Atlanten med kallt vatten och Indiska Oceanen med varmt möts här. Dessa temperaturskillnader i havet gör att genomsnittstemperaturen på västra kusten är hela 6 grader lägre än på samma breddgrad på östsidan. Det är även som så att om man badar på Godahoppsuddens västra sida och sen tar sig till den östra så är det hela 4 grader skillnad i vattentemperatur.
Övriga landet har sina regnperioder mestadels under sommartid. Regnet kommer dock ganska oförutsägbart så ibland kan det vara långa perioder av torka medan det ibland är skyfall. Totalt har landet hela 11 klimatzoner enligt Köppenskalan.
Landet har hälften av det globala regnsnittet så antalet soltimmar är många och kusterna är därför mycket populära att semestra på. Kombinationen många soltimmar, god infrastruktur och det låga prisläget gör att det även är ett populärt ställe att skaffa ett sommarställe eller flytta efter pensionen.
Bäst årstid att åka till Sydafrika
På grund av de stora skillnaderna det råder i landet klimatmässigt så är det på gränsen till omöjligt att säga att det är bäst att resa den ena eller den andra tiden på året.
Om man är tvungen att rekommendera en tid på året trots allt så är nog våren, september till oktober, bäst om man har tänkt sig att se flera delar av landet. Det är en bra kompromiss då man slipper de kallaste vintertemperaturerna på platån och i reservaten samtidigt som man missar de allra varmaste perioderna i de centrala delarna. Man slipper även sommarregnen i öst och vinterregnen i väst.
Vet man med sig att man ändå inte ämnar se hela landet på en gång så kan det vara värt att ta reda på klimatsituationen i det område man tänker besöka lite mer i detalj. Då kan man istället åka när det är som absolut bäst där istället för den ovan nämnda vårkompromissen.
Vanliga frågor och svar om väder i Sydafrika
Här är ett varierande klimat med årstider som är omvända till våra svenska årstider med sommar under vinter och tvärtom. Varmast klimat är det i nordost, västra Kapprovinsen påminner om Medelhavets klimat.
Mest regn förekommer under sommaren men kustområdena i väst och sydväst är mest regniga under vintern. Regnet kan komma riktigt hastigt och i inlandet är det vanligt med åsk- och hagelbyar ibland tillsammans med storm.
Vädret varierar stort över hela Sydafrika beroende på vilket område man ska åka till. Generellt är september till oktober bäst om man vill se flera delar av landet.