Bloemfontein

Bloemfontein är en stad som ofta förbises av turisterna. Men vill du ha det lugnt och skönt och njuta av färgrann växtlighet så är detta staden för dig!

Bloemfontein är landets juridiska huvudstad och säte för Sydafrikas högsta domstol. Staten är belägen på 1400 meters höjd i landets centrala delar. Bloemfontein har en yta på 463 100 invånare och är därmed landet sjätte största stad. Som kuriosa kan även nämnas att den världsberömde fantasyförfattaren J.R.R Tolkien föddes i staden den 3 januari 1892.

Bloemfontein grundades av britterna år 1846 och blev huvudstad i Oranjefristaten. År 1990 förbands Bloemontein med Kapstaden genom en järnväg. På våren 1900 ockuperade britterna stasen under boerkriget. Det dröjde till år 1910 innan staden blev en del av den Sydafrikanska unionen.

Bloemfontein är en ganska okänd stad ur turistsynpunkt. Här finns ingen ocean, inget taffelberg, inga kåkstäder och inget vidare hett nattliv. Trots det så är staden klart besöksvärd. Namnet Bloemfontein kommer av att staden har tusentals planterade rosbuskar, vilket bidrar till färgstarka alléer och trottoarer. I staden finns en även litet naturreservat som kallas för Naval Hill, vilket tar det gröna temat en liten bit längre. För att fortsätta på temat blommor och växter så bör du besöka Free State Botanical Gardens i utkanten av staden. Detta 70 hektar stora område är fyllt med spännande vegetation. Här finns små underbara promenadstigar, en gräsmatta där du kan ligga och ta igen dig, en dam fylld av häckande fåglar och en ljuvlig restaurang. I staden finns också ett par konstgallerior och några museum. Bland dem måste vi nämna krigsmuseet som förefogar över dokument och föremål från alla de krig som Sydafrika har varit inblandade i ( Boerkriget, första världskriget, andra världskriget med flera). Här finns också det oerhört intressant National Womens Monument – ett mycket uppskakande moment om krigets galenskap och konsekvenser. Staden har också ett mycket pampigt stadshus (Bloemfontein City Hall) med en förtjusande trädgård utanför.

I staden finns några bra restauranger och pubar. Nattlivet är som sagt inte så vidlyftigt, men det är knappast heller det som lockar besökare till Bloemfontein. Har du ett par dagar över och kör vägen N1 mellan Johannesburg och Kapstaden så bör du definitivt stanna till i Bloemfontein. Här råder inge stress eller jäkt, och det kan vara ganska befriande när du nyss kommer ifrån någon av de ovan nämnda metropolerna. Så ta det lugn någon dag och njut av de gröna omgivningarna i lugna och idylliska Bloemfontein.