Bloemfontein

Bloemfontein är en stad som ofta förbises av turisterna. Men vill du ha det lugnt och skönt och njuta av färgrann växtlighet så är detta staden för dig!

Bloemfontein är Sydafrikas juridiska huvudstad

Bloemfontein är landets juridiska huvudstad och säte för Sydafrikas högsta domstol. Staten är belägen på 1400 meters höjd i landets centrala delar. Bloemfontein har en yta på 463 100 invånare och är därmed landet sjätte största stad. Som kuriosa kan även nämnas att den världsberömde fantasyförfattaren J.R.R Tolkien föddes i staden den 3 januari 1892.

Bloemfontein grundades av britterna år 1846 och blev huvudstad i Oranjefristaten. År 1990 förbands Bloemontein med Kapstaden genom en järnväg. På våren 1900 ockuperade britterna stasen under boerkriget. Det dröjde till år 1910 innan staden blev en del av den Sydafrikanska unionen.

En besöksvärd stad med lite turister

Bloemfontein är en ganska okänd stad ur turistsynpunkt. Här finns ingen ocean, inget taffelberg, inga kåkstäder och inget vidare hett nattliv. Trots det så är staden klart besöksvärd.

Namnet Bloemfontein från rosbuskar

Namnet Bloemfontein från rosbuskar

Namnet Bloemfontein kommer av att staden har tusentals planterade rosbuskar, vilket bidrar till färgstarka alléer och trottoarer. I staden finns en även litet naturreservat som kallas för Naval Hill, vilket tar det gröna temat en liten bit längre.

Tips på sevärdheter

Free State Botanical Gardens

För att fortsätta på temat blommor och växter så bör du besöka Free State Botanical Gardens i utkanten av staden. Detta 70 hektar stora område är fyllt med spännande vegetation. Här finns små underbara promenadstigar, en gräsmatta där du kan ligga och ta igen dig, en dam fylld av häckande fåglar och en ljuvlig restaurang.

Konstgallerier och museum

I staden finns också ett par konstgallerier och några museum. Bland dem måste vi nämna krigsmuseet som förfogar över dokument och föremål från alla de krig som Sydafrika har varit inblandade i ( Boerkriget, första världskriget, andra världskriget med flera).

National Womens Monument

Här finns också det oerhört intressant National Womens Monument – ett mycket uppskakande moment om krigets galenskap och konsekvenser.

Stadshuset Bloemfontein City Hall

Staden har också ett mycket pampigt stadshus (Bloemfontein City Hall) med en förtjusande trädgård utanför.

Restauranger och pubar

Restauranger och pubar

I staden finns några bra restauranger och pubar. Nattlivet är som sagt inte så vidlyftigt, men det är knappast heller det som lockar besökare till Bloemfontein.

Därför ska du besöka Bloemfontein

Har du ett par dagar över och kör vägen N1 mellan Johannesburg och Kapstaden så bör du definitivt stanna till i Bloemfontein. Här råder ingen stress eller jäkt, och det kan vara ganska befriande när du nyss kommer ifrån någon av de ovan nämnda metropolerna. Så ta det lugnt någon dag och njut av de gröna omgivningarna i lugna och idylliska Bloemfontein.

Vanliga frågor och svar om Bloemfontein

Vad är Bloemfontein känt för?

Staden är vacker med sina tusentals planterade blommor och här är ett mindre naturreservat, Naval Hill. Här föddes också J.R.R Tolkien, den världsberömde fantasyförfattaren, den 3 januari 1892.

Är det mycket turister i Bloemfontein?

Nej, det är väldigt lite turister och en ganska okänd stad för många turister, trots att det är en besöksvärd stad.

Vilka sevärdheter i Bloemfontein är värda att besöka?

Här finns konstgallerier, musem med bland annat ett krigsmuseum, National Womens Monument, Free State Botanical Gardens och stadshuset.