Pretoria

Pretoria är Sydafrikas huvudstad. Staden har länge varit förknippat med det gamla apartheidssystemet. Idag är apartheid blott ett minne, men ett svårförglömligt minne som lever kvar bland annat genom det gamla centralfängelset i Pretoria. Du kan besöka detta och en hel del annat intressant i huvudstaden.

Pretoria är Sydafrikas huvudstad och här finns många officiella institutioner, byggnader och monument. Staden ligger ett par timmars bilfärd norr om Johannesburg. Pretoria med tillhörande förstäder har drygt två miljoner invånare.

Pretoria

Länge var staden intimt förknippad med de vita makthavarnas herradöme och arvet efter apartheid lever kvar i staden. Några större konflikter mellan vita och svarta handlar det dock inte längre om. Men minnen från den grymma apartheidtiden finns kvar i form av det gamla fruktade centralfängelset. Förr i tiden hängdes apartheidmotståndare här.

Idag är byggnaden omgjord till ett museum som på ett intressant och tankeväckande sätt dokumenterar apartheidtiden. Även stadens polismuseum sysslar huvudsakligen med apartheidtiden.

Detta får du inte missa i Pretoria

 1. Ett måste: Linbana över Magaliesbergen
 2. Bäst boende: Sheraton Pretoria Hotel
 3. Bra att veta: Pretoria är inte Sydafrikas största stad, men dess huvudstad

Vår bästa tips i Pretoria

Linbana över Magaliesbergen

 • Njut av utsikten över Magaliesbergen
 • Åk Afrikas längsta linbana

En kort resa från Pretoria hittar vi orten Hartbeespoort. Här finns det berömda Magaliesbergen och Hartbeesportsdammen. Området upplevs allra bäst från luften – därför rekommenderar vi en tur i Hartbeespoorts linaba. På sex minuter tar man sig upp till Magaliesbergens topp. Under resan kan man njuta av utsikten och leta efter giraffer, sebror och exotiska fåglar. 

På toppen finns flera olika restauranger och barer – alla med en fantastiskt utsikt.

Boka plats i linbanan här. I biljetten ingår både resan upp på toppen och resan tillbaka ner. 

Hartbeespoort

Safari i Pilanesberg Game Reserve

 • Besök Pilanesberg nationalpark 
 • Se Afrikas Big five
 • Bli upphämtad på ditt hotell i Pretoria

Att besöka ett naturreservat är givet när man turistar i Sydafrika. Om man bor i Pretoria kan man boka en dagslång safari i Pilanesberg Game Reserve och bli upphämtad och lämnad på sitt hotell. 

Pilanesberg Game Reserve ligger ungefär två timmar utanför Pretoria och Johannesburg. I parken kan man se lejon, elefanter, leoparder, zebror, noshörningar och afrikansk buffel i sin naturliga miljö. Safaribilen körs av en kunnig guide som berättar mer om djuren, växterna och livet i naturreservatet. 

Läs mer om safari i Pilanesberg nationalpark, läs recensioner från besökare och boka dina biljetter inför din resa till Sydafrika.  

Besök Pretorias diamantgruvor 

 • Se Pretorias diamantgruvor, Cullinan Diamond Mine, tillsammans med en guide
 • Shoppa diamanter och ädelstenar

Besök Pretorias diamantgruvor tillsammans med en guide och få en inblick i hur diamanter grävs fram i gruvorna. Sydafrika är känt för sina ovanliga blåa diamanter som hittas i just Cullinan Diamond Mine. Här har man hittat några av världens mest kända diamanter, som bland annat hittas bland de brittiska kronjuvelerna. 

Efter besöket i gruvan får man besöka marknaden vid Cullinan Diamond Mine där man kan shoppa vackra diamanter och ädelstenar. 

Besöket pågår i en och en halv timme. Läs mer om besöket i diamantgruvan här och se om det finns lediga tider för ditt besök i Pretoria. 

Bäst boende i Pretoria

Pretoria är en av de mest besökta städerna i Sydafrika och bjuder därför på en mängd olika hotell och boenden. Som turist finns det mycket att se och man har nära till Johannesburg och en mängd olika naturreservat. Här hittar du en lista på alla hotell i området

Bra områden att boka hotell i Pretoria: 

 • Arcadia – här finns några av stadens finaste hotell
 • Waterkloof – Waterkloof, ett lyxigt område i centrala Pretoria
 • Pretoria CDB – stadens business-centrum  

I Arcadia hittar vi det 5-stjärninga hotellet Sheraton Pretoria Hotel. Här bor man lyxigt i ett av stadens säkraste kvarter. Hotellet har pool, bar och lyxiga sviter. 

Hotell i Pretoria vi rekommenderar

Sevärdheter

Annars bjuder inte Pretoria på så jättemycket sevärdheter. Det är dock trevligt att gå runt i staden på de breda gatorna och titta på husen och de välskötta trädgårdarna. Stadens många öppna platser och torg gör Pretoria till en av de mer gångvänliga städerna i Sydafrika.

Dessutom är säkerhetsläget bättre här än i många andra Sydafrikanska storstäder. På dagtid kan du promenera ensam omkring, men när mörkret har fallit så bör du ha med dig någon som sällskap.

The Pretoria Forts

Ett fåtal stopp bör du göra på din väg. Du bör inte missa The Pretoria Forts. Fyra fort som byggdes kort före det att kriget mellan engelsmännen och boerna bröt ut. Tanken var att forten skulle skydda Pretoria från en utländsk invasion. Tyska ingenjörer anlade fortet och idag kan man gå omkring på fortvallarna och titta på de kraftiga artelleripjäserna.

Katedral och nationalbibliotek

I staden finns också en sevärd katedral och ett fint nationalbibliotek.

Union Buildnings

Staden är präglad som av sin status som huvudstad och här finns ett flertal ambassader, bland annat den svenska. I staden ligger även det sydafrikanska parlamentet, Union Buildnings, högt upp på en bergrygg omedelbart nordost om stadskärnan. Namnet Union Buildnings kommer utav att Sydafrika är en federation med många olika folkslag och områden.

Internationella restauranger av hög klass

internationella Restauranger av hög klass

Eftersom många nationella och internationella politiska aktörer av toppklass vistas i Sydafrika så finns även ett gott utbud av internationella restauranger av hög klass.

Pretoria är en trevlig stad att besöka

Sammanfattningsvis är dagens Pretoria en öppen och ganska trevlig stad, även om den kanske inte lockar horder av turister.

Karta över Pretoria

Vanliga frågor och svar om Pretoria

Vilken stad är Sydafrikas huvudstad?

Det är Pretoria som är huvudstaden och vi berättar mer om denna stad som ett intressant resmål inne på vår sajt.

Vad kan man se och göra i Pretoria?

Här kan man besöka fortet Pretoria Forts, Union Buildings, museum, katedralen och nationalbiblioteket. Här finns också internationella restauranger av hög klass.

Är det säkert att besöka Pretoria?

Staden har många öppna platser och torg samt breda gator så på dagtid kan du promenera runt ensam och känna dig trygg. På kvällstid är det inte lika säkert att röra sig runt helt ensam.