Pretoria

Pretoria är Sydafrikas huvudstad. Staden har länge varit förknippat med det gamla apartheidssystemet. Idag är apartheid blott ett minne, men ett svårförglömligt minne som lever kvar bland annat genom det gamla centralfängelset i Pretoria.
Du kan besöka detta och en hel del annat intressant i huvudstaden.

Pretoria är Sydafrikas huvudstad och här finns många officiella institutioner, byggnader och monument. Staden ligger ett par timmars bilfärd norr om Johannesburg. Pretoria med tillhörande förstäder har drygt två miljoner invånare.

Länge var staden intimt förknippad med de vita makthavarnas herradöme och arvet efter apartheid lever kvar i staden. Några större konflikter mellan vita och svarta handlar det dock inte längre om. Men minnen från den grymma apartheidtiden finns kvar i form av det gamla fruktade centralfängelset. Förr i tiden hängdes apartheidmotståndare här. Idag är byggnaden omgjord till ett museum som på ett intressant och tankeväckande sätt dokumenterar apartheidtiden. Även stadens polismuseum sysslar huvudsakligen med apartheidtiden.

Annars bjuder inte Pretoria på så jättemycket sevärdheter. Det är dock trevligt att gå runt i staden på de breda gatorna och titta på husen och de välskötta trädgårdarna. Stadens många öppna platser och torg gör Pretoria till en av de mer gångvänliga städerna i Sydafrika.

Dessutom är säkerhetsläget bättre här än i många andra Sydafrikanska storstäder. På dagtid kan du promenera ensam omkring, men när mörkret har fallit så bör du ha med dig någon som sällskap. Ett fåtal stopp bör du göra på din väg. Du bör inte missa The Pretoria Forts. Fyra fort som byggdes kort före det att kriget mellan engelsmännen och boerna bröt ut. Tanken var att forten skulle skydda Pretoria från en utländsks invasion. Tyska ingenjörer anlade fortet och idag kan man gå omkring på fortvallarna och titta på de kraftiga artelleripjäserna. I staden finns också en sevärd katedral och ett fint nationalbibliotek.

Staden är präglad som av sin status som huvudstad och här finns ett flertal ambassader, bland annat den svenska. I staden ligger även det sydafrikanska parlamentet, Union Buildnings, högt upp på en bergrygg omedelbart nordost om stadskärnan. Namnet Union Buildnings kommer utav att Sydafrika är en federation med många olika folkslag och områden. Eftersom många nationella och internationella politiska aktörer av toppklass vistas i Sydafrika så finns även ett gott utbud av internationella restauranger av hög klass. Sammanfattningsvis är dagens Pretoria en öppen och ganska trevlig stad, även om den kanske inte lockar horder av turister.