Pretoria

Pretoria är Sydafrikas huvudstad. Staden har länge varit förknippat med det gamla apartheidssystemet. Idag är apartheid blott ett minne, men ett svårförglömligt minne som lever kvar bland annat genom det gamla centralfängelset i Pretoria. Du kan besöka detta och en hel del annat intressant i huvudstaden.

Pretoria är Sydafrikas huvudstad och här finns många officiella institutioner, byggnader och monument. Staden ligger ett par timmars bilfärd norr om Johannesburg. Pretoria med tillhörande förstäder har drygt två miljoner invånare.

Pretoria

Länge var staden intimt förknippad med de vita makthavarnas herradöme och arvet efter apartheid lever kvar i staden. Några större konflikter mellan vita och svarta handlar det dock inte längre om. Men minnen från den grymma apartheidtiden finns kvar i form av det gamla fruktade centralfängelset. Förr i tiden hängdes apartheidmotståndare här.

Idag är byggnaden omgjord till ett museum som på ett intressant och tankeväckande sätt dokumenterar apartheidtiden. Även stadens polismuseum sysslar huvudsakligen med apartheidtiden.

Sevärdheter

Annars bjuder inte Pretoria på så jättemycket sevärdheter. Det är dock trevligt att gå runt i staden på de breda gatorna och titta på husen och de välskötta trädgårdarna. Stadens många öppna platser och torg gör Pretoria till en av de mer gångvänliga städerna i Sydafrika.

Dessutom är säkerhetsläget bättre här än i många andra Sydafrikanska storstäder. På dagtid kan du promenera ensam omkring, men när mörkret har fallit så bör du ha med dig någon som sällskap.

The Pretoria Forts

Ett fåtal stopp bör du göra på din väg. Du bör inte missa The Pretoria Forts. Fyra fort som byggdes kort före det att kriget mellan engelsmännen och boerna bröt ut. Tanken var att forten skulle skydda Pretoria från en utländsk invasion. Tyska ingenjörer anlade fortet och idag kan man gå omkring på fortvallarna och titta på de kraftiga artelleripjäserna.

Katedral och nationalbibliotek

I staden finns också en sevärd katedral och ett fint nationalbibliotek.

Union Buildnings

Staden är präglad som av sin status som huvudstad och här finns ett flertal ambassader, bland annat den svenska. I staden ligger även det sydafrikanska parlamentet, Union Buildnings, högt upp på en bergrygg omedelbart nordost om stadskärnan. Namnet Union Buildnings kommer utav att Sydafrika är en federation med många olika folkslag och områden.

Internationella restauranger av hög klass

internationella Restauranger av hög klass

Eftersom många nationella och internationella politiska aktörer av toppklass vistas i Sydafrika så finns även ett gott utbud av internationella restauranger av hög klass.

Pretoria är en trevlig stad att besöka

Sammanfattningsvis är dagens Pretoria en öppen och ganska trevlig stad, även om den kanske inte lockar horder av turister.

Vanliga frågor och svar om Pretoria

Vilken stad är Sydafrikas huvudstad?

Det är Pretoria som är huvudstaden och vi berättar mer om denna stad som ett intressant resmål inne på vår sajt.

Vad kan man se och göra i Pretoria?

Här kan man besöka fortet Pretoria Forts, Union Buildings, museum, katedralen och nationalbiblioteket. Här finns också internationella restauranger av hög klass.

Är det säkert att besöka Pretoria?

Staden har många öppna platser och torg samt breda gator så på dagtid kan du promenera runt ensam och känna dig trygg. På kvällstid är det inte lika säkert att röra sig runt helt ensam.