Vad gäller vaccinationer är den korta versionen att man som svensk som reser från Sverige inte har något krav på sig att ha någon specifik vaccination. Den längre versionen är lite mer invecklad än så då det finns en del rekommendationer beroende på var inom landet man ämnar resa, på vilket sätt man tänker resa och om man tillhör någon riskgrupp.
Grundskydd mot stelkramp, difteri, polio, Hepatit och Tuberkulos
Alla som reser uppmanas att minst ha koll på att ens grundskydd är up to date. Det innefattar stelkramp, difteri och polio. Även Hepatit A rekommenderas för samtliga. Ska man stanna längre än ett par veckor rekommenderas också vaccinering mot Hepatit B. Ska man stanna längre än ett par veckor och umgås mycket med lokalbefolkningen så rekommenderas vaccinering mot Tyfoid, och ska man stanna längre än 6 månader rekommenderas vaccinering mot Tuberkulos.
Malaria
Malaria anses generellt inte vara en stor risk i landet, men det är en risk i vissa områden, främst inåt landet. Vet man att man ska ut på safari eller dylikt så kan det vara en bra idé att påbörja en kur Malariaprofylax i god tid innan resan.
Kolera
Personer som har sjukdomar som kan förvärras av diarré rekommenderas att vaccinera mot Kolera.
Enda kravet gäller länder där det finns Gula febern
Alla dessa rekommendationer är just det, rekommendationer, och alltså inte krav. Det enda kravet man som svensk kan råka ut för är om man reser från, eller mellanlandar mer än 12 timmar i, ett land där det finns Gula febern. Då är det strikta regler och man måste uppvisa vaccinationsintyg för att bli insläppt i landet. Det gäller främst länder i centrala och södra Afrika samt norra och centrala Sydamerika. Kolla på konsulatets hemsida där det finns en lista över länder som regelbundet uppdateras.
Håll koll på rekommendationer som kan blir krav
Det är viktigt att ha koll själv på läget nära i tiden för sin resa. Dessa rekommendationer är nämligen de generella och kan ändras med mycket kort varsel om någon pandemi eller epidemi bryter ut. Det kan innebära att rekommendationer blir till krav, eller att helt nya krav införs. I extrema fall kan även inresande från specifika områden helt stoppas.
Individuell bedömning på vaccinationsmottagning
Alla som ska resa till Sydafrika bör ta sig till en vaccinationsmottagning. Där kan man få en individuell bedömning där andra aspekter vägs in som exempelvis ålder, allergier, kroniska sjukdomar eller graviditet.
Andra risker att tänka på
Slutligen skadar det inte att nämna att det finns en mängd faror som det inte finns vaccin mot som man får vara försiktig med.
Bada exempelvis aldrig i sötvatten som floder och sjöar. Där finns det ofta mängder av parasiter och annat otyg.
Peta heller inte på sovande lejon eller andra stora rovdjur, det är att anse som högst hälsovådligt, och även korkat. Se även upp med på ytan mindre skräckinjagande djur som elefanter, bufflar och framför allt flodhästar. Flodhästar är, om man bortser från insekter, faktiskt det djur som dödar flest människor om året i Afrika. Även om det lockar ska man alltså INTE tänka ”stor och söt, ser snäll ut, jag springer dit och tar en selfie” om man ser en flodhäst.
Vanliga frågor och svar om vaccinationer för Sydafrika
Är grundskyddet mot stelkramp, difteri, polio och Hepatit A up to date kan detta räcka. Vid längre vistelser kan man också behöva mot Hepatit B, Tyfoid och Tuberkulos. Om man har sjukdomar som kan förvärras av diarré är det bra att vaccinera sig även mot Kolera.
Vissa områden kan vara riskfyllda, främst inåt landet. Ska man på safari eller kommer att vistas i malariaområden är det bra att påbörja en kur Malariaprofylax i god tid innan resan.
Ja, det kan behövas ett intyg om man reser från, eller mellanlandar mer än 12 timmar i, ett land där det finns Gula febern.