Städer i Sydafrika

Det finns många städer att besöka i Sydafrika som vi rekommenderar att du planerar in på din resa. Allt ifrån storstäder till små byar som bjuder på charmig natur, vattenaktiviteter, ett brett djurliv, historiska och kulturella sevärdheter.

Detta får du inte missa i Sydafrika

  1. Ett måste: Safari 
  2. Bäst boende: O’ Two Hotel
  3. Bra att veta: Din semester i Sydafrika kan bli precis som du vill ha den. Här finns ett rikt djurliv, pulserande storstäder, spännande kultur, en levande idrottskultur och god mat.

Vår bästa tips för Sydafrika

Hop-On, Hop-Off i Kapstaden

  • Åk turistbuss till Kapstadens alla sevärdheter
  • Hoppa av och på var du vill

Kapstaden är en av Sydafrikas allra populäraste turistorter. Staden bjuder på liv och rörelse, kulturella upplevelser, museum, historia byggnader kulinariska upplevelser och Afrikas natur och djurliv. 

Ett smidigt sätt att uppleva staden på är genom en resa med en Hop-On, Hop-Off-buss. Turistbussen passerar alla Kapstadens sevärdheter – och man kan välja att hoppa av och på bussen var man vill under resan. Se Kapstadens centrum, upplev kusten vid Camps Bay och Clifton, besök Kirstenbosch botaniska trädgård eller njut av en vintur i Constantia Valley. Med Hop-On, Hop-Off hinner man uppleva allt. 

Här kan du läsa mer om bussens alla stopp, läsa recensioner av andra besökare och boka biljetter inför din resa. 

Safari i Garden Route

Många turister som kommer till Sydafrika är nyfikna på landets spännande djurliv. Om man vill möta Afrikas flora och fauna på nära håll rekommenderar vi att man bokar en Safari till något av Sydafrikas naturreservat och viltområden. 

Om man befinner sig i Kapstaden rekommenderar vi den här tvådagars safarin i området Garden Route. Under resan får man chansen att se Afrikas Big five – lejon, elefant, noshörning, leopard och buffel. En kunnig guide följer med under hela vistelsen och berättar mer om Sydafrikas natur och historia. När mörkret börjar falla spenderas natten i en stuga med vacker utsikt över naturreservatet.

Läs mer om safarin här – se bilder, läs recensioner och se vilka datum som finns lediga. 

Bäst boende i Sydafrika

Sydafrika är ett populärt turistland – och det finns boenden för alla smaker och plånböcker. Om man främst åker för safari finns det boenden i anslutning till reservaten och om man åker på en mer traditionell semester finns det strandhotell och hotell i storstäderna.

För den som vill bo allra bäst rekommenderar vi O’ Two Hotel i Kapstaden. Detta hotell osar lyx och ligger i närheten av vackra stränder, häpnadsväckande natur och pulserande storstadsliv. Här hittar du bilder och kundrecensioner. 

Hotell i Sydafrika

Bloemfontein

Namnet Bloemfontein från rosbuskar

Bloemfontein är Sydafrikas juridiska huvudstad och för den som gillar fantasy kanske känner till att det var här fantasyförfattaren J.R.R Tolkien föddes den 3 januari 1892.

Stadens namn kommer från att staden har tusentals planterade rosbuskar som skapar färgstarka alléer och trottoarer. Här kan du besöka naturreservatet Naval Hill och gillar du växter och blommor finns även det stora området Free State Botanical Gardens.

Andra värda platser att besöka är stadens konstgallerier och museum, National Womens Monument och stadshuset Bloemfontein City Hall.

Durban

Hamnområdet i Durban

En av de äldre städerna i Sydafrika är Durban med flera semesterattraktioner längs stranden. Här får du inte missa Sea World som är ett akvarium och delfinarium och Durban Waterfront med Natal Maritime Museum som visar upp fotografier och föremål från Durbans sjöfartshistoria.

För den som gillar att shoppa finns det stora köpcentret The Wheel med 140 butiker och 12 biografer. I stadens centrum finns vackert restaurerade byggnader och intressanta museer, kaféer och restauranger, Natural Science Museeum och Durban City Hall med en kupol som är 48 meter hög.

East London

Vindsurfing

I East London kan du besöka naturhistoriska museet och den legendariska racerbanan Prince George Circuit. En utmärkt plats att besöka även för den som gillar vindsurfing, hiking och äventyr.

Det finns också trevliga restauranger, hotell och ett bra shoppingutbud samtidigt som East London har en lite charmig bykänsla över sig.

Johannesburg

Johannesburg med statyn Nelson Mandela

Johannesburg är Sydafrikas största stad och misstas ofta för Sydafrikas huvudstad, i stället för den korrekta staden Pretoria.

Staden Johannesburg bjuder på mycket kultur med teaterscener, konstutställningar och många liveframträdanden av band. Det finns gott om hotell, vandrarhem, Bed and Breakfast, barer och caféer för den som vill stanna ett tag.

Kapstaden

Hamnen i Kapstaden

Sydafrikas näst största stad är Kapstaden. Här kan du uppleva afrikanska hantverk på de olika marknaderna, South African National Gallery, South African Cultural History Museum, South African Museum, Maybure Centre, kastellet med arkitektur och militärhistoria, Signal Hill med mera.

Polokwane (tidigare Pietersburg)

Cheune Croc Farm med krokodiler

Polokwane är centralt placerad i Sydafrika och erbjuder både historiska sevärdheter, naturreservat och mycket shopping med shoppingcentret The Savanna Center och Middle Center.

Här kan du också uppleva krokodilfarmen Cheune Croc Farm, Hugh Extons fotografiska museum och krigskyrkogården där både boer och engelsmän från Boerkriget ligger och vilar.

Pretoria

Pretoria

Huvudstaden Pretoria är värt att besöka för dess officiella institutioner, byggnader och monument. Här finns Union Buildnings, The Pretoria Forts, en sevärd katedral och ett fint nationalbibliotek.

Passa även på att besöka stadens stora utbud med internationella restauranger av hög klass.

Städer i Sydafrika

I kartan nedan hittar du alla städer vi har tipsat om i Sydafrika. I menyn till vänster finns alla sevärdheter i varje stad. Tryck på en markering för att läsa mer.

Vanliga frågor och svar om städer i Sydafrika

Vilka städer är vackra att besöka i Sydafrika?

Staden Bloemfontein har tusentals planterade rosbuskar som skapar vackra vyer. Här finns också naturreservatet Naval Hill och Free State Botanical Gardens om man gillar växter och blommor.

Vilka städer i Sydafrika är bra för vattenaktiviteter?

I Durban ligger Sea World med akvarium och delfinarium och East London är en bra plats för vindsurfing.

Vilka städer ska man besöka i Sydafrika för att se historia och kultur?

Då är Pietersburg, Johannesburg och Kapstaden bra städer med många historiska sevärdheter.