Durban

Durban är en av de äldre städerna i Sydafrika. Ursprungligen hette staden Port Natal men den döptes om till Kapkolonins guvernör Benjamin Durbans ära ära, efter att Zuluhövdingen Shaka hade överlämnat området till britterna år 1824. Den forna handelsstationen är idag Zulu/Natals främsta semesterort.

Durban harbor

Detta får du inte missa i Durban

  1. Ett måste: Båttur i Durbans hamn
  2. Bäst boende: Belaire Suites Hotel
  3. Bra att veta: Durbans hamn är den största i Afrika, söder om Sahara 

Våra bästa tips för Durban

Båttur i Durbans hamn

Durbans hamn är den största i Afrika söder om Sahara. Här kommer stora lastfartyg och lastar och lämnar varor under dygnets alla timmar. Upplev hamnen från vattnet med en båttur som följer de stora skeppen från de anländer tills de lämnar hamnen igen. Det här är en speciellt populär attraktion för barn som vill lära sig mer om riktigt stora lastfartyg. 

Här kan du boka en båttur i hamnen. Du väljer själv tid och hur många ni ska vara i båten. 

Safari från Durban

Från Durban kan man åka på safari-turer till närliggande naturreservat och parker. Med den här guidade turen får man se Natal Lion Park och Tala Game Reserve. Se lejon, elefanter, giraffer, flodhästar och noshörningar. Den kunniga guiden berättar mer om djuren och Sydafrikas naturreservat. Här kan du läsa mer om safarin och boka en tur inför din semester i Sydafrika.

Bäst boende i Durban

Durban är en levande stad med flera olika typer av hotell – allt från lyxhotell till budgetalternativ och enklare lägenhetshotell. Vill man bo riktigt bra i Durban rekommenderar vi Belaire Suites Hotel. Det här är ett hotell som ligger precis vid Durbans strand med egen restaurang och bar. Här kan man njuta av Durbans lyxigaste sida. Vill du se bilder? Klicka dig vidare här för bilder, recensioner från besökare och mer information. 

Hotell i Durban

Här hittar du en lista på alla hotell i Durban.

Att semestra i Durban

Soliga dagar och Indiska Oceanens varma vatten lockar besökare till stranden som kantas av höghushotell och semesterlägenheter. De flesta av stadens semesterattraktioner ligger också längs stranden ganska nära varandra på gångavstånd från hotellen. Utmed det 6 kilometer långa rekreationsområdet Golden Mile ligger rader av hotell. Närmast vattnet finns nöjesfält, linbana, pubar, restauranger och glassbutiker.

Utmed Golden Mile finner man färggrant dekorerade rikshor som har blivit ett uppskattat inslag i det lokala nöjesutbudet. Rikshaförarna som är utstyrda i pärhalsband och höga, konstfullt utformade huvudbonader uppvisar en märklig blandning av traditionella afrikanska sedvänjor och indiska influenser.

durban

Sevärdheter i Durban

Den gamla handelsstationen i nordöst har utvecklats till en modern stad som erbjuder dig som resenär en hel del sevärdheter.

Sea World

Du får heller inte missa Sea World. De har ett utmärkt akvarium och delfinarium. I akvariets huvudtank finns ett stort antal arter av tropiska fiskar, sköldpaddor och stingrockor. Dykare matar fisken i huvudtanken två gånger om dagen, ett moment som du kan följa bakom en glasvägg.

Delfinariet har shower med delfiner, sälar och pingviner. I Fitzsimons Snake Park kan du se inhemska ormar, krokodiler, ödlor och sköldpaddor. Sea World är även Sydafrikas främsta producent mot av serum mot ormbett.

Durban Waterfront

När vi ändå är inne på vattensevärdheter så passar det bra att presentera Durban Waterfront, här finner du bland annat Natal Maritime Museum som har fotografier och föremål från Durbans sjöfartshistoria. Bland annat ingår bogserbåtarna Ulundi och JR Moore samt minsveparen SA Durban i samlingen.

Hamnområdet i Durban

Hamnområdet har också en levande konst- och musikscen. Här finns en teater – och konsertlokal som rymmer 300 åskådare, en dansstudio, kostgallerier och butiker. Strax intill ligger en pub och en bra restaurang som båda har utsikt över hamnen.

Köpcentret The Wheel

Kul är även The Wheel som är ett stort köpcenter som har öppet mellan 09:00 – 17:00. Översta våningen i detta köpcentrum utformas som en marockansk by. Sammanlagt finns det 140 butiker och 12 biografer här. Häftigaste attraktionen är ett enormt pariserhjul.

Sevärdheter i stadens centrum

Hamnområdet i all ära. Stadens centrum har mycket att erbjuda även det. Här finns vackert restaurerade byggnader och intressanta museer, samtliga inom bekvämt promenadavstånd från varandra. Gatorna kantas av kaféer och restauranger som erbjuder skön svalka från den fuktiga värmen.

Bland sevärdheter finns Durban City Hall vars centrala kupol är 48 meter hög. Den flankeras av fyra mindre statyer som symboliserar konst, musik och handel.

I botten på City Hall ligger Natural Science Museeum – här finns utställningar med sydafrikanska vilda djur, geologiska samlingar, fåglar, dinosaurier och en egyptisk mumie.

Mittemot City Hall hittar du Play House som erbjuder förstklassig underhållning i form av opera och experimentell teater.

Karta över Durban

Du hittar alla sevärdheter vi har tipsat om i kartan över Durban nedan. 

Vanliga frågor och svar om Durban

Vad kan man göra i Durban?

Förutom sol och bad finns här både Sea World med akvarium och delfinarium, Durban Waterfront med museum, konstgallerier, teater, konserter, nöjesfält, restauranger och pubar.

Vilka sevärdheter finns det i Durban?

Här kan man bland annat se Durban City Hall, Natural Science Museeum, Sea World och Durban Waterfront.

Hur är shoppingen i Durban?

Här finns ett stort köpcentrum, The Wheel, med 140 butiker. Där finns även många biografer och ett stort pariserhjul.