Durban

Durban är en av de äldre städerna i Sydafrika. Ursprungligen hette staden Port Natal men den döptes om till Kapkolonins guvernör Benjamin DÙrbans ära ära, efter att Zuluhövdingen Shaka hade överlämnat området till britterna år 1824. Den forna handelsstationen är idag Zulu/Natals främsta semesterort. Soliga dagar och Indiska Oceanens varma vatten lockar besökare till stranden som kantas av höghushotell och semesterlägenheter. De flesta av stadens semesterattraktioner ligger också längs stranden ganska nära varandra på gångavstånd från hotellen. Utmed det 6 kilometer långa rekreationsområdet Golden Mile ligger rader av hotell. Närmast vattnet finns nöjesfält, linbana, pubar, restauranger och glassbutiker. Utmed Golden Mile finner man färggrant dekorerade rikshor som har blivit ett uppskattat inslag i det lokala nöjesutbudet. Rikshaförarna som är utstyrda i pärhalsband och höga, konstfullt utformade huvudbonader uppvisar en märklig blandning av traditionella afrikanska sedvänjor och indiska influenser.

durban
Du får heller inte missa Sea World. De har ett utmärkt akvarium och delfinarium. I akvariets huvudtank finns ett stort antal arter av tropiska fiskar, sköldpaddor och stingrockor. Dykare matar fisken i huvudtanken två gånger om dagen, ett moment som du kan följa bakom en glasvägg. Delfinariet har shower med delfiner, sälar och pingviner. I Fitzsimons Snake Park kan du se inhemska ormar, krokodiler, ödlor och sköldpaddor. Sea World är även Sydafrikas främsta producent mot av serum mot ormbett. När vi ändå är inne på vattensevärdheter så passar det bra att presentera Durban Waterfront, här finner du bland annat Natal Maritime Museum som har fotografier och föremål från Durbans sjöfartshistoria. Bland annat ingår bogserbåtarna Ulundi och JR Moore samt minsveparen SA Durban i samlingen. Hamnområdet har också en levande konst- och musikscen. Här finns en teater – och konsertlokal som rymmer 300 åskådare, en dansstudio, kostgallerier och butiker. Strax intill ligger en pub och en bra restaurang som båda har utsikt över hamnen. Kul är även The Wheel som är ett stort köpcenter som har öppet mellan 09:00 – 17:00. Översta våningen i detta köpcentrum utformas som en marockansk by. Sammanlagt finns det 140 butiker och 12 biografer här. Häftigaste attraktionen är ett enormt pariserhjul.

Hamnområdet i all ära. Stadens centrum har mycket att erbjuda även det. Här finns vackert restaurerade byggnader och intressanta museer, samtliga inom bekvämt promenadavstånd från varandra. Gatorna kantas av kaféer och restauranger som erbjuder skön svalka från den fuktiga värmen. Bland sevärdheter finns Durban City Hall vars centrala kupol är 48 meter hög. Den flankeras av fyra mindre statyer som symboliserar konst, musik och handel. I botten på City Hall ligger Natural Science Museeum – här finns utställningar med sydafrikanska vilda djur, geologiska samlingar, fåglar, dinosaurier och en egyptisk mumie. Mittemot City Hall hittar du Play House som erbjuder förstklassig underhållning i form av opera och experimentell teater.

Den gamla handelsstationen i nordöst har utvecklats till en modern stad som erbjuder dig som resenär en hel del sevärdheter.