Shopping i Sydafrika

Sydafrika bjuder på riktigt bra shopping. Du kan hitta allt från exklusiva europeiska märkeskläder till afrikanskt hantverk. Allt till låga priser, men glöm ändå inte bort att pruta!

För den hängivne shoppingentusiasten så är Sydafrika inget mindre än ett paradis. Det finns allt från moderna, lyxiga shoppingcentrum till lokala små byamarknader.

Så prutar du på marknaden

På marknaderna ska man försöka pruta ner priset så mycket som möjligt. Försäljaren kommer att ge dig ett utgångspris om är långt över det han egentligen förväntar sig att sälja varan för. När du ger ett lägre bud så kommer han att se bekymrad och omedgörlig ut, men om du börjar gå så skyndar han sig att sänka priset.

Ifall du får ner priset till ungefär hälften av utgångspriset så har du gjort en mycket bra affär!

Hantverk och marknader i Sydafrika

Diamanter och guld

Sydafrika exporterar mycket guld och diamanter. Det innebär att du kan köpa bland annat designade guldsmycken till mycket förmånliga priser. Du kan också få dina smycken handgjorda efter önskemål innan du far hem. Diamanter är billigare i Sydafrika än någon annanstans på hela jordklotet, så ta tillfället i akt att gnistra lite!

Är du sugen på att komma extra nära diamanter finns det guidade turer i Sydafrikas kändaste diamantgruva, Cullinan. Gruvan ligger i Pretoria. Här hittades till exempel världens största blåa diamant och flera av ädelstenarna bland de Brittiska kronjuvelerna. Efter den guidade turen i grottan kan man besöka Cullinans marknad, där säljs diamanter och ädelstenar. Läs mer om dagsutflykten här

Hantverk i Sydafrika

Det Sydafrikanska hantverket är en synnerligen vackert och välgjort. Du kan hitta läderarbeten, keramisk, lera och mycket annat som är handgjort i Sydafrika. Möbler, framförallt exklusiva handgjorda möbler tillverkade med inhemsk ädelträ är annat som du kan fynda i Sydafrika.

Kapstaden är Sydafrikas shoppingstad

Sydafrikas shoppingstad nummer ett är utan tvekan Kapstaden. Även om Kapstaden inte har några shoppinggator som Oxford Street eller Drottninggatan så finns här fabulösa shoppingmöjligheter.

Canal Walk och Waterfront

Kapstaden med shoppingcentret Water Front

De bästa shoppingcentrumen är Canal Walk (största shoppingcentrumet på Södra halvklotet) och Waterfront. Varje år besöker mer än 20 miljoner människor Waterfront. Här hittar du både de internationella designbutikerna och inhemsk design. Du hittar allt mellan himmel och jord till riktigt bra priser.

Servicen i de flesta shoppingcentrum och butiker är ypperlig och du kan förvänta dig hjälp med både förpackning och hemtransport av dina varor. Det finns också utomhusmarknader för dig som är intresserad av afrikansk konst, träsniderier eller tyger.

Vingårdar

Vin är en annan vara du kan inhandla i Sydafrika till både mycket god kvalité och pris. Det finns gott om vingårdar runt bland annat Kapstaden där du kan köpa några flaskor kvalitetsvin och ta med dig hem. Priserna är synnerligen modesta!

Om du vill göra en dagsutflykt till några av Kapstadens finaste vingårdar rekommenderar vi den här bussturen. Besök flera olika vingårdar under dagen, testa deras viner och avsluta resan med en god lunch på en av vingårdarna.  

Vanliga frågor och svar om shopping i Sydafrika

Hur är shoppingen i Sydafrika?

Det finns många möjligheter till bra shopping med allt från exklusiva europeiska märkeskläder till afrikanskt hantverk. Här finns både små lokala byamarknader till moderna och lyxiga shoppingcentrum.

Vad är typiskt sydafrikanskt som man köpa på marknaderna?

Här finns vackert och välgjort hantverk i form av produkter i läderarbeten, keramik och lera. Det går också att hitta exklusiva och handgjorda möbler som är tillverkade av inhemskt ädelträ.

Var är bäst shopping i Sydafrika?

Kapstaden är Sydafrikas främsta shoppingstad med två stora shoppingcentrum, Canal Walk och Waterfront.