Behövs visum i Sydafrika

Visum kan behövas i vissa fall för resor till Sydafrika men inte alltid. Här berättar vi mer om vilka regler som gäller och hur man hittar aktuell information då in- och utreseregler kan ändras med kort varsel.

In- och utresebestämmelser för Sydafrika

Sydafrikas inreseregler gäller både personer som ska besöka landet men även svenskar som är bosatta där. Vid resa måste man alltid ha giltigt pass och giltig visering om att man har tillstånd att resa in i landet. Saknar man ett giltigt tillstånd för in- och utresa kan man få ett återreseförbud.

Visum

Svensk medborgare

Om man är svensk medborgare och ska besöka Sydafrika upp till 90 dagar brukar man vanligtvis inte behöva söka visum innan avresan. I stället får man då ett visum vid inresan i samband med passkontrollen, som gäller för den aktuella tidsperioden.

Viktigt att tänka på vid resa

  • Pass som är giltigt minst 30 dagar efter planerad utresa
  • Minst två blanka sidor i passet för in- och utresestämplar
  • Bär kopia på pass, visum och eventuellt uppehållstillstånd
  • Håll tiden du angivit för antal dagar av vistelse i landet

Passet

Det som är viktigt att tänka på är att ens pass är giltigt minst 30 dagar efter planerad utresa från Sydafrika och att det finns plats för in- och utresestämplar på minst två blanka sidor i passet. Tänk på att dessa regler, liksom de övriga bestämmelserna, kan ändras med kort varsel.

Antal dagar man stannar i Sydafrika

Om du besöker Sydafrika och skulle stanna längre än vad som har angivits i passet vid inresa kan du få återreseförbud vid utresan. Förbudet är mellan 12 månader till 5 år.

Kopia på pass, visum och uppehållstillstånd

Det är alltid bra att bära med sig en kopia på sitt pass, visum och ett eventuellt uppehållstillstånd. Det behövs för att kunna uppvisas på begäran av till exempel polis. Tänk dock på att kontrollera att personen verkligen har tjänstelegitimation.

Information om resor till Sydafrika

Eftersom olika in- och utreseregler kan ändras med kort varsel är det alltid bra att hålla sig uppdaterad med den senaste informationen. För aktuell information om in- och utresebestämmelser för resor till Sydafrika kan man läsa på webbplatsen för den Svenska ambassadens reseinformation.