Flygplatser i Sydafrika

Ska du resa till Sydafrika och undrar vilken flygplats som är bäst att välja? Det finns många flygplatser i Sydafrika och reser man reguljärflyg från Sverige och Europa landar man oftast på någon av flygplatserna i Kapstaden eller Johannesburg. Här går vi igenom de som är för internationell trafik.

Flygplatser med internationell trafik

Det finns tre flygplatser i Sydafrika med internationell trafik. Det är Johannesburg OR Tambo Airport, Kapstaden Airport och King Shaka i Durban. Från Sverige till Sydafrika går det inga direkta reguljärflyg. I stället kan man åka med British Airways, KLM, South African Airways och Lufthansa med mellanlandning i London, Frankfurt eller Amsterdam.

Flygplatser i Sydafrika med internationell trafik

King Shaka International Airport – Durban

King Shaka öppnade 2010 och ersatte därmed Durban International Airport. Det är en stor modern anläggning som kan hantera 75 miljoner passagerare årligen och är indelad i tre våningar. Här finns en mängd olika bekvämligheter i komplexet med restauranger, barer, postkontor, bankomater och banker.

Flygplatsen ligger 34 km norr om centrala Durban och man kan åka kollektivtrafik till och från, exempelvis med buss. Det går också att åka med flygbuss eller transfer med taxi. Det finns också flera biluthyrningsföretag på flygplatsen som Avis, Hertz, Europcar, Dollar, Thrifty och andra lokala företag.

Johannesburg OR Tambo Airport

Den största och mest trafikerade flygplatsen i Afrika är Johannesburg OR Tambo Airport. Den gick tidigare under namnet Jan Smuts Airport. Det här är huvudflygplatsen för South African Airways även om flygplatsen används av mer än 40 andra flygbolag. Flygplatsen har sex terminaler där tre används för utrikesflyg och de övriga tre för inrikesflyg.

Flygplatsen ligger 22 kilometer öster om centrala Johannesburg i Sydafrika och är belägen 1694 meter över havet. De största och tyngsta flygplanen landar inte här eftersom det blir för svårt på grund av den höga höjden och tunna luften. Det går bra att åka kollektivtrafik till och från Johannesburg med exempelvis tåg eller så kan man åka med taxi. Bland biluthyrningsföretagen kan man bland annat välja mellan Hertz, Europcar, Avis, Thrifty och andra lokala företag.

Kapstaden Airport

En annan av de mest trafikerade flygplatserna i Afrika är Kapstaden Airport, som tidigare gick under namnet D. F. Malan Airport. Den invigdes redan 1954 och ersatte Wingfield Aerodrome. Flygplatsen har två landningsbanor och tre terminaler; den internationella, centrala för incheckning och inrikesterminalen.

Flygplatsen ligger 20 km öster om Kapstaden och norr om Godahoppsudden, Sydafrikas sydligaste punkt. Vill man resa kollektivt till och från flygplatsen kan man välja buss och vill man resa bekvämare kan man ta taxi. Här går det också att hyra bil från biluthyrningsföretag som Europcar, Hertz, Avis, Thrifty, Dollar och lokala biluthyrningsföretag.

Karta över flygplatserna i Sydafrika