Turistfakta om Sydafrika

Visum

Om du ska vistats i Sydafrika i högst 90 dagar så behöver du inte söka visum. Då får du istället ett tillfälligt visum vid inresan.

Vaccination

Vaccination

För inresa krävs ett intyg om vaccination mot gula febern, detta gäller dock endast om man vistats i ett land där sjukdomen är aktiv under de senaste sex dygnen. I övrigt räcker det grundskygg som du har. I vissa fall kan man komplettera med malariaskydd, det gäller särskilt om man ska vistas på landsbygden där malariainfektioner är vanligt förekommande.

Dricks

Taxichaufförerna får i regel 10 procent i dricks. Dricks på hotell och restauranger ges i allmänhet inte såvida inte servicen har varit exceptionellt god. Om det inte står någon serviceavgift på restaurangnotan så kan man ge lite extra i dricks.

Fotografering

Det är fritt fram att fotografera var man vill i landet. Om man besöker religiösa platser så bör man kolla upp vad som gäller innan. Man bör också fråga om lov innan fotograferar enskilda individer och i storstäder som Johannesburg och Kapstaden bör man inte vifta med kameran synligt.

Vatten

Kranvatten

Kranvattnet är drickbart i Sydafrika. Vatten på flaska är också billigt och lätt att få tag på. Vid koleraepidemier som är vanliga i vissa områden, främst på landet, så bör man undvika att dricka kranvatten.

Tid

Sydafrika ligger en timma före svensk tid.

Sjukvård

Sjukvården i Sydafrika håller hög klass. Läkarna är välutbildade och de flesta talar engelska. De bästa utrustade sjukhusen finns i storstäder som Johannesburg och Kapstaden. Befinner man sig på landet så kan det vara långt till närmaste läkare.

Om du blir sjuk eller skadar sig på landsbygden behövs transport till sjukhus, vilket kan vara kostsamt. Kolla upp vad din försäkring täcker i det avseendet.

El

Eluttag 250 volt AC/ V 50 hz är standard.

Snabbfakta om Sydafrika

Huvudstad: Pretoria
Antal invånare: 45,1 miljoner
Statskick: republik
Yta 1,2 kvadratkilometer (nästan tre gånger så stort som Sverige)
Invånare per kvadratkilometer: 37
Språk: engelska, zulu, xhosa, afrikaans Valuta: Sydafrikansk rand (ZAR). För aktuell valutakurs så besöka Aktuell valutakurs för ZAR, Sydafrikanska rand
Nationaldag: 27 maj.

Karta över Sydafrika

Vanliga frågor och svar om Sydafrika

Behöver man visum för resa till Sydafrika?

Ska man besöka Sydafrika i högst 90 dagar behövs inget visum utan man får då ett tillfälligt visum vid inresan.

Vad behöver man för vaccinationer om man ska till Sydafrika?

För att få komma in i landet behöver man ha intyg om vaccination mot gula febern men annars räcker det gott med det grundskydd man har. Det kan i vissa fall behövas malariaskydd om man ska vistas i områden med malaria.

Kan man dricka vattnet i Sydafrika?

Kranvattnet är drickbart men man bör undvika det i vissa områden när det är koleraepidemier.

Hur är sjukvården i Sydafrika?

Sjukvården håller hög klass med välutbildade läkare och många talar engelska. Bäst utrustade sjukhus finns i storstäderna.