Kända viner från Sydafrika

Sydafrika är ett av världens tio största vinproducenter. Här hittar man cirka 2% av alla vingårdar i världen och de flesta ligger i sydvästra delen och i området kring Kapstaden.

Druvor som används vid vintillverkningen

Traditionellt sett har Sydafrika främst odlat vitvinsdruvor som exempelvis Chenin blanc. Rödvinsdruvor är dock på kraftig uppgång och numera odlar vingårdarna 40% av dessa. Bland de typiska druvorna hittar vi Cabernet Sauvignon, Pinotage och Shiraz.

Letar man efter ett vin på plats i landet efter en specifik druvsort kan det vara bra att veta att sydafrikanska vinproducenter ofta använder sina egna lokala namn på många druvor. Namnen används mest lokalt då de internationellt exporterade flaskor brukar ha de vanliga internationella druvnamnen på etiketten.

Exempel på lokala namn är:

Internationella namnLokala benämningar
Chenin blancSteen
CrouchenCape riesling
Muscat of AlexandriaHanepoot
PalominoWhite French
RieslingWeisser riesling
SémillonGroendruif
TrebbianoUgni blanc

Sydafrikanska röda viner

Röda viner i Sydafrika

Några vanliga röda viner och rödvinsdruvor som används vid vinproduktion i Sydafrika är bland annat Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah/Shiraz, Pinotage och Cape blend.

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon är en av de vanligaste druvorna. Vinet har ofta inslag av cederträ och svarta vinbär. Den är sträv med mycket tanniner vilket gör den bra för lagring. För att mjuka upp strävheten blandas detta vin ofta tillsammans med Merlot eller Shiraz.

Merlot

Druvan Merlot varierar mycket i karaktären. Den kan ibland vara silkeslen som Pinot Noir och i andra fall vara tanninrik och sträv som Cabernet Sauvignon. Vinsmaken har oftast inslag av röda bär som hallon och jordgubb men kan också ibland ha en kryddig underton av exempelvis lakrits. Vinet passar utmärkt att lagra och kräver ofta lagring i 10-20 år för att nå sin fulla potential.

Syrah/Shiraz

Shiraz, eller Syrah som den också kallas är en alltmer populär druva. Dess ökade popularitet beror på att den är lättodlad och tålig, vilket gör att den passar i varma klimat. Vinet passar också bra för lagring, gärna minst ett decennium, då det kan ta tid att bli av med överflödiga tanniner. Den här vinsorten har ofta en rökig doft och smaken brukar påminna om läder, vilt, tobak eller choklad och kan även ha fruktiga nyanser av plommon, körsbär eller svart vinbär.

Pinotage

Druvan Pinotage har uppkommit av en korsning mellan Pinot noir och Cinsaut och skapades av en professor i Sydafrika på 1920-talet. Vinet har en kraftfull och rökig karaktär i grunden men det finns även fruktiga och elegantare varianter. Den här vinsorten passar bra till exempelvis grillade rätter.

Cape blend

Cape Blend är en vanlig druvkombination i Sydafrikas vindistrikt. Det är en blandning av Pinotage och andra druvor.

Vita viner från Sydafrika

Vita viner i Sydafrika

Vanliga vita viner och vitvinsdruvor som används i Sydafrika vid vinproduktionen är bland annat Sauvignon Blanc, Chenin Blanc och Chardonnay.

Sauvignon Blanc

Den mest populära vitvinsdruvan i Sydafrika är Sauvignon Blanc och den odlas i mycket stor utsträckning. Vinet har ofta inslag av krusbär, sparris, grön paprika och nyklippt gräs.

Chenin Blanc

Vitvinsdruvan Chenin Blanc har tidigare varit mycket populär i Sydafrika men har fått ge lite mer plats åt Sauvignon Blanc. Druvan Chenin Blanc används främst till torra viner och har ofta lite mindre smak än vinerna från Frankrike med samma druvsort.

Chardonnay

Chardonnay odlas också i Sydafrika och vinet har förändrats genom tiden då många upplevde att den hade för mycket smak av ek. Tidigare låg Chardonnay på ekfat i upp till 24 månader men idag är det kortare period eller att det inte läggs på ekfat alls. Utan den fylliga ekkaraktären har vinet i stället en frisk smak av gröna äpplen.