Mat och dryck i Sydafrika

Den sydafrikanska maten är en smältdegel av många olika matkulturer. Den vita befolkningen äter en kost som påminner mycket om den europeiska maten. Landets svarta befolkning livnär sig huvudsakligen på majs och ris som tillagas på olika sätt. Som turist är det inga problem att få tag i västerländsk mat, åtminstone inte i de stora städerna där de finns många restauranger som är specialiserade på de olika europeiska köken och snabbmatskedjor som Pizza Hut, McDonalds och Burger King. Dessutom finns många köpcentrum vars utbud av mat inte skiljer sig särskilt mycket från våra egna mataffärer. Utbudet är stort och maten håller hög kvalité.

Råvaror i Sydafrika

I Sydafrika odlas mycket mat och landet är rikt på inhemska råvaror. Kvalitén är överlag mycket bra på råvaror. Landet är känt för sina omfattanden frukt- och grönsaksodlingar och få länder kan till exempel erbjuda så saftiga apelsiner som Sydafrika. Landet har även en omfattande uppfödning av boskap och köttindustrin är ganska expansiv. Av nötdjur tillverkas kvalitétsbiff och nöjer man sig inte med det så kan man prova inhemska läckerheter såsom struts- eller krokodilstek. Längs kusterna fångas mycket fisk och skaldjur, och rätter baserade på havets läckerheter är vanliga på landets restauranger. Tillgången till färsk fisk är alltid god och vid hamnstäderna kan man handla färsk fisk billigt av lokala fiskhandlare.

Viner

Vad beträffar dryck så är Sydafrika känt för sitt vin. Här produceras vin i absolut världsklass och de Sydafrikanska vinerna anses kunna mäta sig med de franska motsvarigheterna. Ett glas av det lokala vinet är en självklart när man sätter sig till bords i Sydafrika. Landets invånare uppskattar även ett gott öl och det finns ofta ett bra utbud av öl på restaurangerna i städerna. Sydafrikanerna föredrar ofta ljust öl som bryggs i det egna landet.

Prisnivå

 

Prisnivån på mat är lågt i Sydafrika med svenska mått mätt. Sammanfattningsvis kan man säga det finns många riktigt bra restauranger i Sydafrika. Vare sig du går på en köttrestaurang eller en restaurang som har tonvikten lags på fisk – och skaldjur så kommer du att erbjudas förnämlig mat. Unna dig gärna en trerättersmiddag med ett gott vin till. Det kommer du att ha råd med.