Godahoppsudden i Sydafrika

Sydafrikas och hela Afrikas sydligaste punkt är Godahoppsudden. Udden utgör gränsen mellan Atlanten och Indiska oceanen och här möts Atlantens bengualström med Indiska oceanens Aghulastöm.

Udden rundades och upptäcktes år 1488 av den portugisiske sjöfararen Bartolmeu Diaz. Han namngav udden till stormarnas udde, men namnet föll inte den dåvarande portugisiske kungen Johan II i smaken; kungen ändrade namnet till Godahoppsudden.

Den holländske handelsresanden Jan van Riebeeck grundade den 6 april 1652 Kapstaden strax norr om Godahoppsudden, såsom en betydelsefull hamn för Ostindiska kompaniets sjöfart. Holländarna kom sedermera att kolonisera Kapprovinsen.

Detta får du inte missa i Godahoppsudden

  1. Ett måste: Dagstur som visar upp Godahoppsuddens djur och natur
  2. Bäst boende: i Simon’s Town
  3. Bra att veta: Godahoppsudden är Afrikas sydligaste punkt

Vår bästa tips för Godahoppsudden

Dagstur från Cape Town till Godahoppsudden

  • Se pingvinerna på Boulders Beach
  • Upplev Godahoppsuddens naturreservat

Godahoppsudden bjuder på vacker natur och ett spännande djurliv. Ett enkelt sätt att uppleva den mytomspunna platsen på är genom en guidad dagstur. Vi rekommenderar den här dagsturen som tar avstamp i Kapstaden.

Turen går längs Boulders Beach, sen vidare till Cape Point och Godahoppsuddens naturreservat. På vägen har man chans att se antiloper, pingviner och strutsar. Under valsäsongen, från juli till november, kan man även valskåda. Läs mer om den guidade turen och boka dina biljetter här. 

Godahoppsudden pingviner

Pingvin-tur

  • Båttur till Seal Island
  • Besök Godahoppsuddens naturreservat
  • Se pingvinerna på Boulders Beach

På Boulders Beach vid Godahoppsudden finns en pingvinkoloni. Med denna dagstur till naturreservatet får du möta pingvinerna – samtidigt som du får uppleva resten av Godahoppsuddens vackra natur och djurliv. 

Turen börjar i Kapstaden och går längs Bantry Bay, Clifton, Camps Bay och Llandudnos stränder. Om man vill kan man ta en båttur ut till Seal Island för att se Sydafrikas sälar. Den kunniga guiden berättar mer om Godahoppsudens djur och natur vid varje stopp. Här kan du läsa mer om den guidade turen och läsa recensioner från besökare som gjort den.  

Biljetter & guidade turer

Vi rekommenderar starkt att man bokar i förväg för att slippa besvikelser. Med Get Your Guide har du möjlighet att läsa andras omdöme och välja en tur som är omtyckt. Tänk på att de mest populära oftast säljer slut.

 

 

 

Bäst boende i närheten av Godahoppsudden

Om man vill bo nära Godahoppsudden finns det flera olika vackra ständer att välja på. Vi rekommenderar Muizenberg och Simon’s Town vid Kapstaden. Städerna ligger precis vid vattnet och bjuder på vackra stränder och fin natur. 

I Simon’s Town hittar vi hotellet Penguinden, ett lägenhetshotell som bara ligger ett par mil från Godahoppsudden. Detta är ett hotell perfekt för familjer som vill ha nära natt Sydafrikas vackra natur. 

 

Naturreservat

Den yttersta delen av udden är idag ett natureservat där många olika djur lever. Du kan få se apor, zebror, antiloper, hjortar och strutsar här. I skyn kan du även få se den mäktiga albatrossen sväva och dessutom finns den svarta örnen.

Naturreservat med bland annat zebror

Reservatet går att ta sig igenom till fots och det går också bra att köra bil eller åka mountainbike. Reservatet har öppet mellan klockan 07:00 – 18:00. Godahoppsudden är än så länge tämligen fri från turistexploatering och här finns inte särskilt mycket hotellkomplex eller restauranger.

Det finns några bra vandringsleder genom reservatet. Men för att enklast ta sig till stränder, vikar och utkiksplatser så bör man nog välja bilen. En mindre entréavgift tas ut både för personer och fordon. Det är en god idé att starta tidigt på dagen då det är mindre folk.

Cape Point

Uddens spets Cape Point erbjuder områdets mest hisnade landskap med klippor som brådartat stupar 300 meter ner i havet. En fin utkikspunkt är det gamla fyrtornet som är byggt 1857.

Cape Point med fin utkikspunkt är det gamla fyrtornet

Härifrån kan man få syn på säl, val och delfin. Vid kallt väder så ser man ända in till Kapstaden.

Myten om den flygande Holländaren

Godahoppsudden är förknippade med den seglivade myten om den flygande Holländaren. Det olycksbådande spökskeppet vars kapten är dömd att evigt flacka omkring på havet utan att nå hamn.

Enligt legenden ska kapten Hendrik van der Decken på 1600-talet ha svurit att han skulle runda Godahoppsudden även om det så skulle ta honom till domedagen. Sedan dess har skeppet ofta varit synligt vid udden. Självaste brittiske kungen George V ska ha sett skeppet på 1880-talet. Tro det eller inte.

Helt sant är i alla fall att många fartyg har lidit skeppsbrott och gått under vid ”stormarnas udde”.

Därför ska du besöka Godahoppsudden

En såväl spännande som fascinerande plats. Avsett en heldag till udden om du är i Kapstaden och har för avsikt att bege dig ut hit. Avståndet är 60 -80 kilometer beroende på vilken väg man väljer.

Karta över Godahoppsudden

Godahoppsudden och alla sevärdheter i områden finns markerade på kartan nedan.

Vanliga frågor och svar om Godahoppsudden

Var ligger Godahoppsudden?

Det är Sydafrikas sydligaste punkt och här möts Indiska oceanen och Atlanten.

Vad finns att se vid Godahoppsudden?

Här ser man fantastiska klippor med riktigt branta stup ner i havet. Uppe på toppen vid Cape Point finns ett gammalt fyrtorn där man kan få en riktigt fin utsikt. Godahoppsudden har även vandringsleder och naturreservat med många djur och växter.

Varför kallas Godahoppsudden för Stormarnas udde?

Det är det namn som udden först döptes till av den portugisiske sjöfararen Bartolmeu Diaz som upptäckte udden 1488. Det stormar mycket här och de stora klipporna med branta sluttningar är inget som man vill runda med ett fartyg. Det är också många fartyg som har lidit skeppsbrott i området.