Soweto – kåkstad

Soweto är en stor kåkstad sydväst om Johannesburg. Här bor mellan en och sex miljoner människor. Ingen vet med säkerhet. Det är ett slitet och tufft bostadsområde där merparten av befolkningen lever i plåtskjul, husvagnar och hyddor. Många vita sydafrikaner har aldrig besökt en kåkstad och särskilt inte Soweto. År 1976 inleddes en av de sista upproren mot apartheid i Soweto. Flera svarta ungdomar sköts ihjäl av sydafrikanska poliser. Det blev starten till våldsamma upplopp runtom i hela Sydafrika och flera hundra människor dödades.

Än idag så råder en spänd och fientlig stämning mot vita sydafrikaner i Soweto. Men situationen håller faktiskt på att normaliseras och Soweto har numera en fungerande administration, skolor, sjukhus, bensinmackar och butiker. Som vit besökare bör man naturligtvis inte ge sig in till Soweto på egen hand. Det kan vara mycket farligt, även om de flesta av Sowetos invånare är vänliga och nyfikna på européer. Åk istället med en färgad guide, många researrangörer anordnar guidade turer till Soweto och det kan vara en bra idé att hoppa på en sådan. Även Sydafrikanska bussbolag anordnar resor till Soweto, men kom alltså ihåg: ta INTE hyrbilen och åk dit själv! Det är naturligtvis lät att känna sig malplacerad som vit europé i Sowetos ofantliga kåkstad. Du kommer med kameran i högsta hugg och en plånbok fylld med pengar. Men uppträd med värdighet och visa befolkningen respekt så får du deras respekt i gengäld. Alla i Soweto är heller inte fattiga. De finns en del finare villabyggen där det bor högavlönade tjänstemän. Den mest utbredda fattigdomen förekommer bland de människor som har invandrat från grannländerna och det är framförallt de som bor i de mest fallfärdiga rucklen.

soweto sydafrika
Förutom att kåkstaden själv är en häpnadsväckande sevärdhet så finns det också ett par platser i Soweto som du måste se. Det ena är Nelson Mandelas gamla hus som numera är omgjort till ett museum över Mandelas fascinerande livsöde. Det andra är ett museum över apartheidtiden. De skapar tillsammans med Sowetos myller av skjul och människor en mycket bättre förståelse för livet i Sydafrika. Du kommer att få se mycket misär och hopplöshet, men sannolikt ännu mera glädje, optimism och framtidtro. Många barn i Sowetos kåkstäder bär namn som Faith och Sun och deras leenden kommer att göra avtryck i ditt minne så länge du lever.