Robben Island

Ön Robben Island har alltid förknippats med mänskligt lidande. Redan 1636 fanns här en fångkoloni. På 1700-talet började fångar deporteras från Indien, Malaysia och Indonesien till Robben Island. De var ofta frågan om prinsar och schjeker som hade gjort motstånd mot den brittiska kolonialmakten. 1960 övertogs ön av South African Prisons Service. Mellan år 1963 -1989 satt ANC-ledaren och Sydafrikas förre president Nelson Mandela fängslad här. Efter att de sista fångarna frigavs år 1991 deklarerades ön som häckningsreservat för sjöfåglar av South African Natural Heritage Programme.

robben island sydafrika
För den som är intresserad av fågelskådningen är ön idag ett litet paradis; till de sällsynta arterna hör bland annat kaspisk tärna och åsnepilgrim.
Du finner denna platta klippö 11 kilometer norr om Kapstaden i Atlanten. Ön består huvudsakligen av blå skiffersten och högsta punkten ligger bara 30 meter över havsnivån. Förutom de sällsynta fåglarna så bjuder ön på en hel del historiska sevärdheter. Fängelset där Mandela satt inlåst är naturligtvis besöksvärt. Ifrån det maximalt säkra fängelset, som färdigställdes i början på 1960-talet, lyckades ytterst få fångar fly.

Sevärt är även Governors House – en vacker Viktoriansk byggnad från 1895 som ursprunglien var guvenörsbostad. Idag fungerar den imponerande byggnadens som konferenscenter och exklusivt gästhus för besökande dignitärer. Lite längre nordöst på ön hittar du Church of the Good Sheperd, en stenkyrka byggd av Sir Herbert Baker. Kyrkan byggdes som ett hospice för spetälska och stod klar år 1895. Kyrkobesökarna var tvungna och stå eller ligga ner eftersom det inte finns några bänkar.

Missa heller inte Kalkstensbrottet som någon kilometer väster om Church of the Good Sheperd. Här tvingades politiska fångar att arbeta i stenbrotten i minst sex timmar om dagen. Ofta fick de synen förstörd av damm och det hårda bländande solljuset på de kritvita kalkklipporna.

Sevärd är också Robben Island mäktiga fyr som ligger mitt på ön. Fyren byggdes 1963 och ersatte de signaleldar somman tidigare hade använt sig av. Den är 18 meter hög och ljuset kan ses på 25 kilometers avstånd.

Du tar färjan från Victoria& Alfred Waterfront för att komma till Robben Island. Färjan avgår med två timmars mellanrum mellan klockan 09:00 – 18:00 varje dag.