Groot Constantia

Upplev en av Sydafrikas mest klassiska vingårdar Groot Constantia. Låt dig väl smaka av deras fantastiska vin som inte ens självaste kejsar Napoleon kunde få nog av!
Nära den lilla byn Kirstenbocsh i Kapprovinsen ligger de mest praktfulla vingårdarna i hela Sydafrika. Gården anlades år 1685 av den förste provinsguvernören Simon van der Stel. En senare ägare var svensken Olof Bergh under 1700 –talets andra hälft.. Groot Constantia visar upp Cape Dutch – arkitekturen när är som praktfullast. Huvudbyggnaden är numera omgjord till ett museum, som har återinretts i 1700-tals stil.
Entrén är fri. Groot Constantia är än idag en verksam vingård. Härifrån importerade Europas kungahus de förnämliga constantiavinerna, som uppskattades högt av bland annat Napoleon.

Kejsaren var så förtjust i dessa viner att han såg till att få tillgång till dem även när han satt i fångenskap på St Helena. Ägaren som introducerade vinerna för Europas celebriteter hette Hendrik Cloete och han tog över gården år 1778.
Det finns två restauranger där du kan avnjuta en god middag Simon´s är ett utmärkt ställe att intag en lätt utomhuslunch och en kanske en mer excellent plats att äta en middag på kvällen. Menyn är innovativ, varierad och tilltalar de flesta smakinriktningar. Restaurangen har öppet dagligen och serverar luch från klockan 12:00 och middag från klockan 18.00. Dessutom serveras frukost på lördagar och söndagar. Den andra restaurangen är Jonkershuis Restaurant som har en ganska enkelt komponerad meny. Stället är en kombinerad restaurang och kafé med en fantastisk espresso som specialitet. Jonkerhuis har öppet mellan klockan 09:00 – 22:00 måndag – lördag. Söndagar öppnar man vid 09:00 och stänger klockan 17:00.

Gårdens vinprovning har öppet dagligen mellan klockan 09:00 – 18:00. Kostnaden är 25 rand per person. Då får du provsmaka 5 olika vinsorter och du får dessutom ett glas med gården logo på köpet. Ett bra tillfälle att smaka på några av gårdens fantastiska viner. De viner som faller dig mest i smaken kan du naturligtvis köpa på gården. Det finns också en shop där du kan handla skjortor, underlägg, kepsar med Groot Constantia –motiv. Gården är även farm i fullt fungerande skick, du får gärna ta del av livet på farmen, men entré på gården sker på egen risk. Gå inte för nära tjurarna alltså!