Godahoppsudden

Godahoppsudden i Sydafrika

Sydafrikas och hela Afrikas sydligaste punkt är Godahoppsudden. Udden utgör gränsen mellan Atlanten och Indiska oceanen och här möts Atlantens bengualström med Indiska oceanens Aghulastöm.

Udden rundades och upptäcktes år 1488 av den portugisiske sjöfararen Bartolmeu Diaz. Han namngav udden till stormarnas udde, men namnet föll inte den dåvarande portugisiske kungen Johan II i smaken; kungen ändrade namnet till Godahoppsudden.

Den holländske handelsresanden Jan van Riebeeck grundade den 6 april 1652 Kapstaden strax norr om Godahoppsudden, såsom en betydelsefull hamn för Ostindiska kompaniets sjöfart. Holländarna kom sedermera att kolonisera Kapprovinsen.
Den yttersta delen av udden är idag ett natureservat där många olika djur lever. Du kan få se apor, zebror, antiloper, hjortar och strutsar här. I skyn kan du även få se den mäktiga albatrossen sväva och dessutom finns den svarta örnen.

Reservatet går att ta sig igenom till fots och det går också bra att köra bil eller åka moutainbike. Reservatet har öppet mellan klockan 07:00 – 18:00. Godahoppsudden är än så länge tämligen fri från turistexploatering och här finns inte särskilt mycket hotellkomplex eller restauranger.

Det finns några bra vandringsleder genom reservatet. Men för att enklast ta sig till stränder, vikar och utkiksplatser så bör man nog välja bilen. En mindre entréavgift tas ut både för personer och fordon. Det är en god idé att starta tidigt på dagen då det är mindre folk. Uddens spets Cape Point erbjuder områdets mest hisnade landskap med klippor som brådartat stupar 300 meter ner i havet. En fin utkikspunkt är det gamla fyrtornet som är byggt 1857.

Härifrån kan man få syn på säl, val och delfin. Vid kallt väder så ser man ända in till Kapstaden.

Godahoppsudden är förknippade med den seglivade myten om den flygande Holländaren. Det olyckbådande spökskeppet vars kapten är dömd att evigt flacka omkring på havet utan att nå hamn.
Enligt legenden ska kapten Hendrik van der Decken på 1600-talet ha svurit att han skulle runda Godahoppsudden även om det så skulle ta honom till domedagen. Sedan dess har skeppet ofta varit synligt vid udden. Självaste brittiske kungen George V ska ha sett skeppet på 1880-talet. Tro det eller inte. Helt sant är i alla fall att många fartyg har lidit skeppsbrott och gått under vid ”stormarnas udde”. En såväl spännande som fascinerande plats. Avsett en heldag till udden om du är i Kapstaden och har för avsikt att bege dig ut hit. Avståndet är 60 -80 kilometer beroende på vilken väg man väljer.