Drakenbergen

Drakenbergen är en bergskedja som sträcker sig genom Sydafrika från gränsen i norr till Durban i söder. Det är Sydafrikas högsta bergskedja med toppar upp till 3482 meter över havet. Bergen är majestätiskt vackra och man har skyddat området genom att göra om stora områden till nationalparker. Den största av nationalparkerna ligger vid Kwazulu Natal provinsen på gränsen mot Leshoto. De spetsiga bergstopparna här kallas av på Zuluspråket för ”ukhahlamba” vilket betyder ”barriären av spjut”. Bergen är mycket lämpade för vandring. I norra delen av Drakenbergen ligger Royal Natal Nationalpark som är ett utsökt område för friluftsliv och hiking. Här ligger den berömda ”The Amphibietheatre” som är en 5 km lång bergskam vilken tar formen av en naturlig amfibieteater. Norra delen har också den kanske mest spännande terrängen med massa klippor och vindlande sluttningar. Över denna del av Drakensbergen svävar rovfåglar, floder slingrar sig genom landskapet, små sjöar som är fulla med fisk. Kort sagt; det är en plats som är gjord för äventyr. Du kan ägna dig åt bergsklättring, åka moutainbike och en mängs andra äventyrligheter. Här rinner också Tungela River som faller 850 meter ner ifrån ”The Amphibietheatre” i en serie av vattenfall. Det är ett område så vackert att gud håller andan!

Även om den norra delen av Drakensbergen är den mest berömda så ska man inte glömma de centrala och södra delarna. Centrala Drakensbergen består av en solid basaltsbergsvägg som sträcker sig 35 kilometer och ändas med en massiv hörnsten som kallas för Giants Castle Game som ligger vid bergens sluttningar. Här finns ett antal grottor med vackra väggmålningar. Terrängen är annars lite flatare i söder med en del gröna, böljande kullar. Området sträcker sig från Giants Castle i norr till Kwa Zulu-Natal i söder.

Södra delen av Drakensbergen besöker man mest för det enastående djurlivet. Här finns bland annat antilop, sjakal, babian och piggsvin. Området är också mycket populärt bland sportfiskare. Här finns ett stort antal dammar som är mycket rika på foreller.

År 2000 upptogs Drakensbergen på UNESCOS:s världarvlista till följd av dess orörda naturområde samt dess omfattande kulturella arv i form av 35 000 klipplålningar. Som San-folket efterlämnat. Målningarna finns bevarade i mer än 500 olika grottor i Drakensbergen. Du återfinner dem huvudsakligen i den norra delen av Drakensbergen.

Svävande rovfåglar, vattenfall, floder och sjöar med ett överflöd av fisk, vilda djur, vandringsleder, möjligheter till ridning och en mängd äventyrliga sporter från klättring till cykling i bergen, gör Drakensbergen till en enastående destination för alla som älskar att röra sig i naturen.