Pietersburg

En välmående och vänlig stad centralt placerad i Sydafrika. Pietersburg bjuder såväl på utsökt shopping som intressanta historiska sevärdheter.
Pietersburg ligger i Limpopoprovinsen i mellerst Sydafrika.

Staden har omkring 150 000 invånare. Stadens historia sträcker sig bak till 1886 då byn Zoutpansbergdorp flyttades till nuvarande Pietersburg efter ständiga konflikter med lokala stammar. Staden grundlades som en hyllning till Petrus Jacobus Joubert. Under Boerkriget anlade britterna ett stort koncentrationsläger kring Pietersburg där 4000 boer, mestadels kvinnor och barn, levde under vidriga omständigheter. Efter Boerkriget började dock Pietersburg att blomstra inte minst beroende på de rika jordbruksdistrikt som omger staden. Själva staden ligger på en platå 1300 meter över havet.

Klimatet är mycket behagligt med 27 grader i medeltemperatur på sommaren och 20 grader på vintern. Pietersburgs kanske främsta attraktion är närheten till det fantastiska naturreservatet Krugerparken, men även inne i staden finns en del sevärdheter. Det kan vara lämpligt att börja med The Savanna Center – ett stort modernt shoppingcentrum med en uppsjö av butiker, caféer och restauranger. Trots dess storlek så råder en lugn och avslappnad atmosfär här. Om du är på shoppinghumör så besök även Middle Center som är ytterligare ett shoppingcenter fullt av butiker,affärskedjor och restauranger. Här kan du hitta allt möjligt till vettiga priser. Värd att besöka är även Bush Kraft en handelsbutik som säljer trevliga och lokalt tillverkade hantverksvaror. Vill du ha lite mer spänning så kan du bege dig till Cheune Croc Farm – här finns som namnet åsyftar en mängs krokodiler. Se när djurskötarna matar de stora bestarna och var med när ett krokodilägg kläcks. Ingenting för den med dåliga nerver, kanske.

Är du historiskt intresserad så bör du definitivt bege dig till krigskyrkogården. Här vilar tusentals – både boer och engelsmän som stupade under det grymma Boerkriget (1899-1902) Runt kyrkogården finns en del monument och inskriptioner om de som deltog i kriget och om kriget i allmänhet. En sorlig, men intressant upplevelse. För att fortsätta på det historiska temat; missa inte Hugh Extons fotografiska museum. Under de första åren efter staden grundande tog den utsökta fotografen Hugh Exton 23 000 bilder. Idag är det den mest omfattande dokumentation som finns om stadens framväxt. Många intressanta fotografier finns att studera finns det här.

I staden finns utmärkt boende, människorna är vänliga och det sker inte många våldsbrott. Pieterburg är helt enkelt en stad som man gärna stannar några dagar i. Från Pieterburg tar du dig också lätt vidare till Kruger Nationalpark. Det är heller inte långt till grannländerna Moçambique, Botswana och Swaziland.